Šta nam donosi finale regionalne košarkaške lige?

Košarkaška sezona se bliži kraju, nakon interesantnih duela u polufinalu „plejofa“ mesto u borbi za šampionski trofej obezbedile su ekipa Crvene Zvezde i ekipa Budućnosti iz Podgorice. Crvena Zvezda biće domaćin tokom dva uvodna meča, nakon čega će se serija preseliti u Podgoricu, gde će Budućnost imati prednost domaćeg terena.

Crvena Zvezda iza sebe ima vrlo turbulentnu sezonu, konstantne promene u igračkom kadru, kao i na klupi, postale su uobičajna pojava na Malom Kalemegdanu tokom poslednjih sezona. Nakon smene trenera Saše Obradovića i povratka Dejana Radonjića, ekipa je počela da poprima obrise šampionskog sjaja koji je ekipu krasio tokom prvog mandata crnogorskog stručnjaka. Radonjić po povratku nije dovodio nove igrače, nakon što se zahvalio određenom delu tima počeo je da sklapa kockice svoje nove-stare ekipe.

Pročitajte i: 10 mladih košarkaša koji su ostavili najbolji utisak na kvalifikacijama u februaru 2021

Ono što se nije promenilo u odnosu na filozofiju njegovog prethodnika jeste činjenica da Džordan Lojd predstavlja igrača sa najvećom slobodom u napadu. Zajedno sa Voldenom on čini okosnicu Zvezdinog napada.

Nakon postepenog vraćanja u ritam, Noko dobija sve veću ulogu i upravo će on biti najveća opasnost za Budućnost u reketu.

Kapiten Branko Lazić, kao i većina njegovih saigrača, vidno je podigao nivo igre u odbrani, te se očekuje da upravo taj element bude odlučujući tas na vagi u borbi za šampionski prsten.

Treba pomenuti Davidovca i Dobrića,koji su postali i te kako iskusan tandem koji na svakom meču može da napravi prevagu u korist svog tima. Upravo je Davidovac svojom maestralnom partijom u duelu sa Igokeom odveo Zvezdu u finale ABA lige.

Nakon povrede Marka Jagodić-Kuridže, u reketu se stvorila rupa koju će kombinovano popunjavati iskusni Marko Simonović i Zvezdin univerzalac Dejan Davidovac.

U tim se vratio i Duop Rit koji zasada ne dobija veću minutažu. Utisak je da trener Radonjić nema dovoljno poverenja u mladog centra, te će Rit povratak u dobru formu najverovatnije tražiti kroz nacionalno prvenstvo.

Uskoković i Radanov trenutno se nalaze na kraju ne baš duge klupe svog tima. Minutažu su tokom polufinalne serije dobijali „na kašičicu“, stoga ne treba očekivati mnogo od njih tokom duela sa Podgoričanima.

Ognjen Kuzmić nalazi se pod pritiskom javnosti nakon povratka u Crvenu Zvezdu i nezgoda koje su usledile. U nedostatku drugih rešenja, njegova uloga je sigurna i on će svakako dobiti svoje minute. To će ujedno biti i verovatno poslednja prilika da pokaže da još uvek zaslužuje dres koji nosi po drugi put u karijeri.

Zvezdi je neophodna konačna pobeda u ovoj seriji kako bi i sledeće godine bila jedni predstavnik regiona u najelitnijem evropskom takmičenju. Čini se da je pritisak na trenera Radonjića i njegove pulene nikada veći, što bi aktuelnom šampionu moglo predstavljati motiv više za osvajanje petog trofeja ABA lige.

Podgoričani su dobar deo ove turbulentne sezone proveli na čelu tabele. Nakon izgubljenog meča u Baru, prosuli su svoju šansu da u „plejof“ uđu sa prve pozicije. Dejan Milojević je tokom sezone preuzeo ekipu od mladog i perspektivnog trenera Mijovića koji je dobio otkaz onog momenta kada se u Podgorici ukazala prilika da se dovede bivši trener Mega Sokerbeta.

Milojević je, kako se to u žargonu kaže, stigao na gotov roster. Na njemu je bilo da izvrši preraspodelu uloga u skladu sa svojom trenerskom filozofijom − filozofijom koja podrazumeva agresivnu košarku, sa mnogo slobode u napadu.

Možda i najbolji bek Jadrana, Nikola Ivanović, navikao je da rešava utakmice i upravo on može biti igrač odluke u mečevima sa Zvezdom, koji se po pravilu završavaju neizvesno do samog kraja.

Tu su i vrlo kvalitetni stranci, pre svih Melvin Edžim koji je dobio dosta slobode, kao i Džastin Kobs koji se u redovima Podgoričana nakon nekoliko sezona odomaćio i vrlo dobro zna šta donose utakmice „plejofa“.

Igrač koji menja Kobsa, Petar Popović, svakim svojim ulaskom na parket unosi donosi novu dozu energije svojim igračima. Na talasu te energije Popović je tokom ove sezone znao da pruži neke izuzetne partije.

Spoljnu liniju zatvaraju iskusni Italijan Dela Vale koji je tek u finišu sezone počeo da opravdava epitet velikog pojačanja, i kapiten ekipe, Suad Šehović.

Član idealne petorke Evrokupa Vili Rid dobiće zadatak da „zaključa reket“ i onemogući poentiranje iz njega.

U tome će mu pomagati Danilo Nikolić, momak koji je nakon par odličnih sezona izrastao u startera i jednog od lidera iz senke ekipe Budućnosti.

Minute u reketu popunjava i tandem bivših igrača Crvene Zvezde. Luka Mitrović i Dragan Apić nemaju zapaženu ulogu u timu Dejana Milojevića. Pa ipak, i jedan i drugi imaju svoje zadatke koje vrlo uspešno ispunjavaju tokom vremena provedenog na terenu.

Ekipa Budućnosti je tokom sezone pokazala da poseduje igru šampiona, utakmice sa Zvezdom poslužiće kao dobar test koji će pokazati imaju li Podgoričani karakter i srce ekipe koja napada prsten.

Poučeni iskustvom iz ranijih sezona, možemo očekivati incidente na terenu i oko njega, diskutabilne sudijske odluke i saopštenja čelnika klubova. Međutim,  oni koji i pored svih navedenih „uobičajenosti“ budu nastavili sa gledanjem i pružanjem podrške svom timu, imaće priliku da vide pregršt dobrih poteza, neizvesnih duela na svim delovima terena i ljutu borbu dva velika rivala. Možda će upravo ova finalna serija sa sobom doneti i rađanje nekog novog velikog igrača, a možda će neko od aktera sa sobom poneti i epitet tragičara, ostaje nam da vidimo…

Autor: Nenad Stanković

Foto izvor: Mozzartsport