Najpoznatiji tradicionalni japanski slatkiši – Wagashi

, AKTUELNO

Wagashi su tradicionalni japanski slatkiši koji se obično jedu uz šoljicu zelenog čaja. Prave se u najrazličitijim oblicima i ukusima. Popularni su širom Japana i svaka prefektura ima svoj zaštitni slatkiš. Takođe, u zavisnosti od sezone, razlikuju se i kolačići. Na primer, kada cvetaju trešnje, prave se posebni wagashi sa ukusom i u obliku trešnjinog cveta.

Što se tiče sastojaka, najpoznatija je čuvena pasta od crvenog pasulja koja se zove anko. Ona se pravi tako što se skuva azuki pasulj, pošećeri i napravi pire, koji može biti bez grudvica (košian) ili sa grudvicama (cubuan). Drugi sastojci koji se dodaju su pirinčano brašno, kestenje ili pasta od susama. U ovim preukusnim slatkišima možete uživati bilo gde – u restoranima, hramovima, prodavnicama itd. U mestu Asakusa, blizu centra Tokija, možete pronaći najviše vrsta ovih kolačića.

  1. Dorajaki

Ovaj kolač podseća na američke palačinke, kojima se u sredini dodaje slatka pasta od pasulja. Inače, ovo je omiljena užina Doraemona, popularnog lika iz animea. Danas je moderno puniti ovaj slatkiš drugim kremom, kao što je vanila, šlag ili krem od zelenog čaja. Ime je nastalo od oblika koji podseća na „doruˮ ili japanski gong, a napravljen je početkom 20. veka.

2. Mochi

Definitivno jedan od najstarijih slatkiša u Japanu. Pravi se od posebnog pirinča koji se služi kao sladak i slan.

Kako se pravi? Pirinač se stavi u veliku drvenu činiju i udara teškim drvenim čekićem sve dok ne postane pasta. Zatim se dodaju drugi sastojci u zavisnosti od ukusa koji želimo i oblikuje se posebnim modlama. Postoje razne vrste mochi-ja – na primer, daifuku, pirinčani kolač punjen pastom od pasulja i jagodom; sakura mochi, kolačić uvijen u usoljeni trešnjin list; i kusamochi, kolač sa ukusom posebne aromatične biljke. Mochi se često jede u posebnim prilikama, a najčešće kad je Nova godina.

3. Dango

Dango su male loptice koje se prave od slatkog pirinčanog brašna, i imaju specifičnu teksturu nalik na žvakaću gumu. Kako bi se napravio ovaj wagashi, pirinčano brašno se pomeša sa toplom vodom ne bi li se napravilo testo, da bi se onda oblikovalo u loptice, koje se stavljaju na štapić, griluju i sa jedne i druge strane. Mogu se odmah jesti ili preliti slatkim soja sosom ili susamom u zavisnosti od želje.

4. Monaka

Monaka se sastoji od dva vafla koji se pune pastom od pasulja. Vafli mogu biti različitog oblika, kao, na primer, hrizanteme, cveta šljive ili trešnje. Danas ljudi često pune monaku i sladoledom.

5. Jokan

Jokan su tradicionalni žele slatkiši od crvene ili bele paste od pasulja, šećera i posebnog želatina, agar agar, koji se dobija od morskih trava. Sve ovo se pomeša i stavlja u posebne modle u obliku kocke. Pored crvene, koristi se i bela pasta od pasulja, posebno kada se pravi jokan sa ukusom zelenog čaja. Drugi sastojci kao što je kesten, batat, takođe mogu da se stave u smesu za ovaj slatkiš. Postoji još jedna vrsta jokana pod nazivom „mizu yokanˮ, koji sadrži više vode i ima mekšu teksturu.

6. Senbei/Arare

Nisu slatkiši, ali su zato najpopularnije grickalice u Japanu. Senbei i arare su dva tipa krekera napravljenih od pirinča koji se preprži na plamenu. Tako sveže prepečeni, imaju divnu aromu i hrskavu teksturu. Za razliku od wagashi slatkiša, senbei i arare se prave od bezglutenskog pirinča koji nije lepljiv kao onaj koji se koristi za mochi. Ove grickalice se mogu naći u najrazličitijim oblicima i mogu biti sa dodatkom soja sosa, susama i nori algi. S druge strane, arare su obično mali krekeri, zalogajčići koji se mešaju sa kikirikijem ili vasabijem.

Ovo su bili samo neki od popularnih slatkiša i grickalica, a zapravo ih ima mnogo više, i to po celom Japanu. Na primer, u Hirošimi su poznati momiđi manđu, u Osaki ićigo daifuku, u Tokiju banana kolači i još mnogo drugih.

Pročitajte i: PET TAJNI BEOGRADA

Kao što ste primetili, u osnovi je skoro uvek anko ili pasta od crvenog pasulja koja je inače veoma zdrava i ne previše slatka. Takođe, jedan od važnih običaja jeste i da, kada putujete negde, uvek donesete slatkiše koji su iz te regije koje ste obišli u Japanu, i to se zove omijage, odnosno suveniri, pokloni. Zato su uvek lepo upakovani u šarene kutije sa natpisom odakle dolaze i na koji način se prave.

Pripremila: Miljana Nikolić

Izvori: japan-guide.com, gurunavi.com, wagashi.jp

Foto izvori: sudachirecipes, kcp international, fary-jp, voyapon, alchetron, metronine.osaka