Facebook Portal daje mogućnost pristupa Zoom-u

, IT

Novine nam stižu iz Facebook-a. U cilju privlačenja više korisnika, ova kompanija je odlučila da svojoj liniji proizvoda Facebook Portal doda novu mogućnost- pristup aplikacijama kao što su Zoom, Cisco Webex, BlueJeans i GoToMeeting.

Facebook planira proširiti spektar mogućnosti za video sastanke koristeći svoje Portal uređaje. Korisnici će od sad moći da preuzmu aplikacije koje služe za video konferencije, online sastanke, dopisivanje i mobilnu saradnju, uključujući Zoom i Cisco.

Pročitajte i: Facebook staje na put lažnim vestima

Facebook Portal je brend pametnih ekrana i video telefona koji je 2018. godine razvila kompanija Facebook. Linija proizvoda sastoji se od četiri modela: Portal, Portal Plus, Portal Mini i Portal TV. Prvobitno su predstavljeni  kao uređaji koji pružaju usluge video chat-a putem Facebook Messenger-a i WhatsApp-a, a zatim je kompanija prethodne godine odlučila da u njih ubaci i svoj softver za timsku kolaboraciju, Workplace.

Ekran uređaja sadrži pametnu kameru sa AI napajanjem za praćenje pokreta tela ljudi i kontrolu pametnog zvuka, za što jednostavniju i bolju komunikaciju među kolegama.

Prethodne nedelje Facebook je detaljno opisao niz opcija koje će se dodati Portal uređajima, uključujući mogućnost preuzimanja video aplikacija za video konferencije nekoliko proizvođača: Zoom, Cisco Webex, BlueJeans i GoToMeeting. To znači da će video sastanci sa do 1.000 korisnika biti podržani na Portalu-u – u zavisnosti od toga na koji paket se korisnik pretplatio – kao i simulacija bele table koju možete koristiti tokom prezentovanja na BlueJeans-u i Zoom-u.

Aplikacije će biti dostupne početkom septembra na uređajima Portal Mini, Portal i Portal+, dok će na Portal TV uređajima mogućnost pristupa stići malo kasnije.

Facebook je takođe objavio da će Workplace korisnici uskoro moći da se direktno prijave na uređaje Portala uz pomoć svojih Workplace ličnih podataka. Ranije su se korisnici morali prijaviti preko Facebook ili WhatsApp naloga pre nego što pristupe ovoj aplikaciji. Ta nova funkcija biće dostupna kasnije ove godine.

Iako se isprva navodilo da je prodaja Portal uređaja niska, pokazali su se jako korisnim tokom Covid-19 pandemije. Potražnja je porasla 10 puta u roku od samo 2 meseca, a sve zbog pridržavanja propisanih mera o  socijalnom distanciranju i rada na daljinu. Prema poslednjim podacima kompanije International Data Corporation, jedne od vodećih u sferi marketinga i istraživanja tržišta, radnici već koriste u proseku pet različitih konferencijskih aplikacija.

Iz Facebook-a kažu da je Portal jedan od onih uređaja koji imaju sve što vam je potrebno – jednostavan je za korišćenje, bezbedan, audio i video zapisi su visokog kvaliteta, moguće je pristupiti nekolicini konferencijskih platformi, i uz sve to je pristupačan. Zbog toga se ovi proizvodi trenutno smatraju nečim što morate imati.

Pročitajte i: Facebook započinje spajanje Instagram DM-a i Messenger-a

Priredila: Jovana Janković

Izvori: computerworld.com, idc.com, portal.facebook.com