„Oživeli“ rimski imperatori

, IT

Svi znamo da se tehnologija i veštačka inteligencija razvijaju abnormalnom brzinom i verovatno nas neki novi izumi ne mogu više iznenaditi. Međutim, da vam je neko rekao da će rimski imperatori, uz pomoć veštačke inteligencije, biti transformisani tako da izgledaju kao da su iz savremenog doba, da li biste poverovali?

Naime, dizajner Daniel Voshart, usled pandemije virusa korona i nemogućnosti obavljanja primarnog posla, odlučio je da sebi pronađe hobi i u tome je uspeo, a hobi je je ni manje ni više „oživljavanje“ rimskih imperatora.

Pitamo se kako je uopšte došao na tu ideju i koliko je bilo teško ideju sprovesti u delo. Za kreiranje portreta Voshart je kombinovao različite softvere, a glavni alat je bio internetski program ArtBreeder koji koristi metodu mašinskog učenja. Osim toga, koristio je i fotošop, ali i istorijske reference. Kako sam navodi, cilj mu nije bio jednostavno kopiranje statua i pokušaj da od careva napravi heroje, već stvaranje portreta koji su ubedljivi sami po sebi i od kojih je za svaki portret bio potreban jedan dan za dizajniranje.

Ono što je svakako zanimljivo i neverovatno, jeste činjenica da Vosharta rimska istorija uopšte nije zanimala pre početka projekta. Ranije je odbijao posetu Rimu jer je mislio da je to „turistička zamka“ a sada čak postoje i posebni muzeji koje želi da obiđe.

Njegov rad nije prošao nezapaženo i mnogi akademici su pohvalili portrete koji carevima daju novu dubinu i realizam. Naravno, tokom projekta razgovarao je sa profesorima istorije i doktorima nauka koji su mu dali smernice o određenim ličnostima. Najviše polemike bilo je oko odabira tona kože jer se prosto nije za sve careve moglo utvrditi ko su mu bili preci, poput cara Septimija Severa za koga se smatralo da je imao feničanske ili berberske pretke.

Voshart je prvobitno napravio 300 postera misleći da će ih prodati za godinu dana. Međutim, otišli su za svega tri nedelje i od tad se njegov rad konstantno širi. Prve slike 54 cara bile su završene u julu, a nedavno je objavio nove postere i portrete koji su spremni za prodaju.

Izgleda da je kućni karantin na neke ljude uticao pozitivno i naveo ih na potragu za zanimljivim i nesvakidašnjim hobijima. U principu, svako od nas može doći do neke ideje, pitanje je samo koliko smo truda i rada spremni da uložimo u njenu realizaciju.

Pročitajte i: Tražite nesvakidašnje zanimanje? Postanite gejmer!

Pripremila: Bojana Petrović

Izvor: medium.com, theverge.com

Foto: medium.com, theverge.com