Kako pravilno napisati CV: Saveti za 2020.

, BIZNIS I FINANSIJE

Detalji kontakta

Potrudite se da budući poslodavac ima načina da vas kontaktira. Stavite vase puno ime, broj telefona, i mejl adresu.

Slika

U mnogim zemljama, poslodavci očekuju da vide profesionalnu sliku na CV-u. Kod ostalih, kao Velika Britanija(Ujedinjeno Kraljevstvo), zakon zabranjuje za pitanje slike, i bolje je da ne stavite sliku. Pokušajte da saznate ako je uobičajeno da stavite sliku u radnom okruženju za koje se prijavljujete.


Obrazovanje

Lista i datum najvažnijih kvalifikacija koje ste zadobili, počevši od nedavnih. Možete uključiti i bilo kvakve profesionalne kvalifikacije koje imate.

Radno iskustvo

Lista i datum poslova koje ste imali i kompanije za koje ste radili, počevši od nedavnih. Obično je dovoljno da se pokrije poslednjih 10 godina vaše radne istorije, uključujući naziv vašeg posla, odgovornosti i uspehe na poslu.
Smanjite detalje za poslove koji su manje odgovarajući za poziciju koju se prijavljujete i privucite pažnju najvažnijem iskustvu koje nosite u sebi.

Veštine

Ovo bi moglo da uključivati jezike koje govorite, aplikacije na kompjuteru koje dobro poznajete, tip vaše vozačke dozvole i bilo koje drugo profesionalno iskustvo za koje mislite da je odgovarajuće za posao na koji se prijavljujete.

8 korisnih saveta

Pre nego što počnete sa listom vaših kvalifikacija i radnog iskustva, evo 8 korisnih saveta da razmislite:

1. Pazite da bude kratko… ali ne previše!

Vaš CV treba biti od 1 do 2 strane A4 papira. Ako je manje od strane, razmotrite da uključite više informacija za vaše veštine i odgovornosti koje ste imali u prethodnim ulogama.

2. Koristite aktivne glagole

Kada opisujete šta ste postigli u prethodnim poslovima, koristite aktivne glagole za snažni pozitivan efekat na čitaoca. Na primer, koristite glagole vodio ili upravljao (timom/projektom), napravio ili proizveo (proizvod/pozitivnu atmosferu); dostaviti (rezultate/trening); i obezbedio (podršku/trening).

3. Popunite praznine

Izbegavajte ostavljati praznine u vašoj radnoj istoriji. Ako ste putovali svetom, na porodiljsko odsustvo ili čuvali malu decu, stavite to u vaš CV.

4. Budite sigurni da je u korak sa vremenom

Uvek osigurajte da je vaš CV u korak sa vremenom. Uključite vaše iskustvo na poslu kojem ste zadnje radili na vrhu svake sekcije.

5. Nemojte preterivati ili lagati

Vaš buduci poslodavac vas može lako proveriti. Nemojte dovesti u iskušenje da preterate ili lažete oko vaše struke, jer pre ili kasnije to će se saznati i mogli biste izgubiti posao.

6. Iskoristite vreme i plan

Budite sigurni da je vaš CV uredan i čitljiv. Koristite bullet points i odgovarajući razmak, pazite da vam rečenice budu kratke, dovedite u red vaše liste pod konac i koristite profesionalni izgled fonta (Arial, veličina fonta 12)


Pročitajte i: TOP 10 najtraženijih zanimanja u 2020. godini

7. Proverite greške

Korisite proveru za spelovanje(spell check), ponovo isčitajte vaš CV.

8 . Stavite i propratno pismo

Kada pošaljete vaš CV za posao, treba da ga pošaljete zajedno sa propratnim pismom ili mejlom da predstavite vaše apliciranje. Propratno pismo treba da pokaže vaša lična interesovanja za ulogu, da ističe veštine i iskustvo koje nosite i ohrabrite poslodavca da pročita priložen CV.

Pripremio: Marko Ranđelović

Izvor: learningenglish.britishcouncil.org