TOP 10 najtraženijih zanimanja u 2020. godini

Predstavljamo vam spisak popularnih veština utvrđenim na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu i podatke sajta za traženje posla i zaposlenih HeadHunter.

1. Zanimanja u sferi IT-tehnologija

Među stručnjacima IT-profila, tržištu rada će najviše trebati majstori u ciljanom i kontekstualnom oglašavanju, e-mail trgovci, SMM i SEO stručnjaci, programeri, programeri mobilnih aplikacija, analitičari Big Data, visokokvalifikovani inžinjeri i stručnjaci za razvoj HR-a.

Takva zanimanja su korisna zato što se može raditi na daljinu. U uslovima karantina, na primer, verovatno nećete izgubiti posao.

2. Lekari i zdravstveni radnici

U svetlu besne pandemije rad lekara je postao posebno uočljiv i častan – takvi stručnjaci neće ostati bez posla. Među popularnima u medicinskoj oblasti su infektolozi, pulmolozi, onkolozi, hirurzi, kozmetolozi, ginekolozi, endrokrinolozi.    

3. Stručnjaci u oblasti inženjerstva i arhitekture

Ovde će se fokus više preusmeriti na stručnjake orijentisane na biohemijske, visokotehnološke i nanotehnologije, robotiku i mehatroniku. Prema podacima izveštaja foruma u Davosu, širom sveta će se u 2020. godini otvoriti dva miliona radnih mesta u navedenim karijernim pravcima.

4. Menadžeri prodaje 

Već danas u Kini prodaja telefona zauzima 25% ukupnog tržišta. Obimi prometa na sajtu kompanije Amazon su već odavno prešli nekoliko miliona dolara u nedelji. Povećala se potreba za menadžerima prodaje, koji će moći kratko da prenesu predloge kompanija širem krugu potencijalnih potrošača. To se ne odnosi samo na pojedince, već i na kompanije, organizacije i vladine organizacije.

Jedan od upečatljivih primera je prodaja sadržaja na mobilnim uređajima. Kompanijama-proizvođačima digitalnih programa u datom trenutku su potrebni stručnjaci, koji duboko razumeju prednosti i karakteristike mobilnog oglašavanja.

Pročitajte i: Poreske olakšice za programere u 2020

5. Kreativni dizajneri

Prema izveštaju stručnjaka na forumu u Davosu, kreativnost i kreativno razmišljanje će postati jedni od osnovnih i važnih veština na tržištu rada u 2020. godini. Mnogi procesi se mogu automatizovati, ali kreativno mišljenje i kreativni, dizajnerski pristup će uvek biti traženi u različitim granama industrije. Naročito u oblasti razvoja novih mobilnih uređaja, kućnih i industrijskih uređaja, automobila i drugih predmeta široke potrošnje.

6. Personalni menadžeri i lični treneri

Već danas 65% anketiranih rukovodilaca preduzeća je izjavilo da oni aktivno investiraju u prekvalifikaciju svojih zaposlenih. Baš zbog toga će se zaposleni u oblasti ljudskih resursa baviti ne toliko odabirom kadrova, koliko njihovom aktivnom obukom novim profesionalnim veštinama, u skladu sa zahtevima konkretnog poslodavca.      

7. Profesori

U 2020. godini, sa odlaskom mnogih obrazovnih ustanova na onlajn-učenje, poznato zanimanje profesora se transformiše u mentora ili ličnog trenera. Već danas su oni traženi na tržištu rada među menadžerima i rukovodiocima višeg i srednjeg obrazovnog profila. Mnoge škole i univerziteti sveta predlažu studentima individualni nastavni plan i program, razvijen u saradnji sa akademskim menadžerom. U bližoj budućnosti će to postati norma za sticanje znanja i izgradnju uspešne karijere.

8. Menadžeri višeg obrazovnog profila

Naročito će biti traženi ljudi, koji će u uslovima transfromacije poslovanja u 2020. godini globalno razmišljati i prihvatati dugoročna rešenja. Tražena je kategorija menadžera višeg obrazovnog profila, koji su sposobni da sačuvaju kompanije suočene sa ekonomskim promenama, tehnološkom opremom i prekvalifikacijom. Potrebni su krizni menadžeri sa fokusom na dugoročni razvoj. Ti stručnjaci će biti traženi ne samo u oblasti direktne proizvodnje, već i u oblasti zabave, reklamiranja i obrazovanja.    

9. Analitičari

Prema izveštaju ekonomista, analitičke procene podataka će postati osnova za strateški razvoj u industriji u 2020. godine. Rukovodioci velikih kompanija u toku ankete su podvukli da im već danas biti potrebni analitičari u određenim analitičkim istraživanjima. U budućnosti globalni razvoj poslovanja povezuju upravo sa dobijanjem analitičkih kalkulacija i integrisanih analiza.

10. Računovođe i revizori

Mnogi su zainteresovani u povećanju prestiža zanimanja računovođe – vlasnici preduzeća, menadžeri, same računovođe, revizori i, na kraju, država. Voditi finansijske poslove u ovom teškom ekonomskom vremenu je važno za svakog preduzetnika. Danas su u Kazahstanu to dve potpuno različite profesije, a međunarodno iskustvo govori suprotno: revizor je računovođa sa višom kvalifikacijom.

Pročitajte i: Virus Fight Club – besplatna video igra u kojoj se vakcinama spašava svet od virusa korona

Izvor: informburo.kz

Prevod: Jovana Matić