Twitter je hakovan!

, IT

Twitter je u četvrtak objavio da je 130 profila na ovoj mreži ,,napadnuto“ od strane hakera. U incidentu je ugrožena privatnost mnogih poznatih ličnosti i uglednih organizacija. Profili kompanija Uber i Apple su samo neki od žrtava.

Prethodna nedelje je bila poprilično haotična za kompaniju Twitter. Hakeri su pristupili njenim unutrašnjim sistemima kako bi stigli do profila nekih od najuticajnijih korisnika ove mreže, kao što su kandidat za predsednika u SAD Džo Bajden, zatim Barak Obama, Elon Mask, osnivač Amazona Džef Bezos, ali i Bil Gejts. Prema poslednjoj izjavi, na njihovim profilima su objavljeni tvitovi u kojima se pratioci pozivaju da pošalju bitcoin-e na navedenu adresu u narednih 30 minuta, uz obećanje da će im duplo veća suma od poslate biti vraćena. Klikom na link bi korisnici postajali žrtve bitcoin prevare. Nakon toga, svi tvitovi bili su izbrisani.

Pre ovog incidenta prevaranti su, koristeći imena i profilne slike poznatih i uticajnih ličnosti, sa lažnih profila mamili ljude da im šalju kriptovalute. Međutim, u sredu su svi računi koji su bili umešani zapravo bili pravi profili navedenih ličnosti. Kompanija sada pokušava da proceni da li su imali pristup privatnim podacima ovih naloga.

Pročitajte i: HAKERI – STOP

Sudeći po analizi kompanije Elliptic, hakeri su na ovaj način zaradili 121 hiljadu dolara sa preko 400 uplata na tri različite bitcoin adrese. Polovina plaćanja je izvršena sa američkih berza kriptovaluta.

Iz Twitter-a tvrde da je napad izvršen preko zaposlenih u kompaniji koji imaju pristup internim alatima. Drugim rečima, izvršen je koordiniran napad socijalnog inženjeringa. Olakšavajuća okolnost je bila to što su radnici u proteklom periodu radili od kuće zbog epidemije Covid-19. Sada pokušavaju da bar okvirno utvrde vreme napada kako bi bili na tragu počinioca. Za istragu je zaduženo odeljenje FBI u San Francisku.

Ovo je ujedno najveći bezbednosni incident od kad Twitter postoji. Ovakvo hakovanje je posebno opasno zato što mnogi svetski lideri koriste upravo ovu društvenu mrežu za objavljivanje bitnih političkih odluka. Hakovanje takvih profila mogao bi imati pogubne posledice. Da podsetimo, prethodne godine hakovan je profil Džeka Dorsija, osnivača Twitter-a, što je izazvalo lavinu komentara korisnika koji su bili zabrinuti za sopstvene profile. Postavljeno je pitanje ugrožavanja privatnosti ostalih profila i koliko je ova društvena mreža zapravo bezbedna za korišćenje. Šta vi mislite?

Pročitajte i: Saveti kako da vaš telefon traje duže

Priredila: Jovana Janković

Izvori: venturebeat.com, krebsonsecurity.com, techcrunch.com, wired.com