Društvene mreže, telefoni i deca

, AKTUELNO

Mislim da je vreme da se pozabavimo temom društvenih mreža. Naime, postali smo toliko zavisni od nnih da nam smeta kad nam Instagram i Facebook nisu dostupni 4 sata.

Ne postoji veće platforme za širenje mržnje od društvenih mreža. Šta navodi ljude da ostavljaju negativne, zajedljive komentrare ispod nečije objave? Kako je moguće da su deca od 8-9 godina toliko ispunjena mržnjom da ostavljaju drugima vrlo uznemirujuće komentare?

Deca su kao sunđeri, kad su mali sve upijaju, a roditeljima je lakše da im daju mobilni telefon da igraju igrice nego da se pozabave vaspitanjem svoje dece, što je vrlo poražavajuća činjenica. Sve više male dece ima svoje telefone, postajući zavisni od malih nogu. Prosto se zapitamo kako smo mi kao mali mogli bez telefona, a oni sada ne mogu. Situacija je, ipak, obrnuta – deca bez njih i mogu, problem je u roditeljima. Davanje telefona detetu umesto igračke je zaista tužno, prvo nauče da koriste pametne telefone pa tek onda da pričaju. Sa druge strane, svi oko deteta su oduševljeni kako je tako mali a zna da uđe na jutjub i nađe svoj omiljenni video. Niko ne vidi zašto je to loše i mislim da je to najveći problem. Kada bi bili svesni koliko je štetno, onda bi i ograničili deci korišćenje.

Ostavljenje komentara punih mržnje na nekoj objavi od strane deteta koje ima svega 8 godina je, verujem, dovoljan razlog da stavimo prst na čelo i razmislimo šta smo pogrešili, da se zapitamo kakvo će to dete biti kad poraste.


Onoliko koliko su nam internet i pametni telefoni pomogli, toliko su nam i odmogli zato što ih ne koristimo na pravi način.




Pripremila: Sanja Mitrović
Foto: web-organizacija.rs