HAKERI – STOP

, IT

Živimo u svetu u kom su informacije o  svakom pojedincu dostupne i više nego što bi trebalo i čini se kao da se privatnost u potpunosti izgubila. Protiv toga ne možemo, ali ono što možemo jeste da malo pripazimo o tome koje informacije o sebi delimo i sa kim. Hakovanja profila su danas svakodnevna pojava te ćemo vam u nastavku pružiti nekoliko saveta za sprečavanje, ili bar smanjenje šansi da do hakovanja dođe.

Kao prvo, trebalo bi da koristite dvofaktorsku proveru autentičnosti ili proveru u dva koraka gde je to moguće. Društvene mreže Facebook i Twitter nude opciju dodatne sigurnosne funkcije za koju mnogi i ne znaju da postoji, a nalazi se u podešavanjima. Možete je omogućiti i svaki put kada se ulogujete to će vaš kompjuter registrovati, a nakon toga dobićete tekstualnu poruku da uđete u taj sistem kao drugi oblik verifikacije. Ovaj korak je jako važan jer ukoliko haker dođe do vaše lozinke, moraće imati pristup vašem telefonu kako bi dobio pristup vašem nalogu tako da su šanse da do hakovanja dođe na vrlo niskom nivou.  

Druga ključna greška koju mnogi od nas prave da bi sebi olakšali, jeste stavljanje iste šifre na svim postojećim nalozima. Dakle, drugi savet jeste da ne stavljate istu šifru svuda jer ste u suprotnom samom sebi potpisali odobrenje za hakovanje. Hakeri najviše vole kada neko koristi istu lozinku jer im je time posao znatno olakšan.

Treće na našoj listi saveta jeste da uvek treba da budete u toku i pratite kada vam se javlja opcija ažuriranja sistema. Kada vam stigne obaveštenje da treba da ažurirate Windows, to je obično neki znak da su hakeri uspeli da pristupe vašem kompjuteru. Prema tome, nemojte zanemarivati ažuriranja jer su vrlo bitna, a u nekim slučajevima i ključna stvar prilikom sprečavanja hakovanja.

Pročitajte i: Nova phishing prevara stiže- kako je sprečiti?

Četvrta stvar o kojoj treba razmisliti jeste količina informacija koju delite online. Danas gotovo svi vole da objave gde se nalaze i šta u određenom trenutku rade, a to je više nego pogodno hakerima da krenu u napad. Nekada nije loše neke stvari zadržati za sebe i svoj najbliži krug ljudi, kako zbog sprečavanja hakerskih napada, tako i zbog čuvanja privatnosti i uživanja u običnim stvarima bez potrebe da svi znaju gde ste i šta radite.

Poslednje na našoj listi jesu lične informacije koje mogu biti odličan mamac za zloupotrebu i hakerski napad. Te informacije su hakerima najprimamljivije i putem njih mogu doći do vaših podataka. Koliko puta vam se samo desilo da vas pozovu na mobilni telefon i nude vam razne vrste usluga? Ako se upecate i ne proverite ko stoji iza poziva, u opasnosti ste da hakeri iskoriste trenutak nepažnje i uzmu vam lične podatke.

Biti na oprezu danas je postao gotovo imperativ. Dostupnost informacijama nikada nije bilo jednostavnije i brže, ali od nas zavisi koliko i kome ćemo dopustiti da zna sve o nama. Čuvajte se i budite pažljivi, hakeri su svuda oko nas!

Pročitajte i: 2 milijarde WhatsApp korisnika ostalo bez usluge

Pripremila: Bojana Petrović

Izvor: businessinsider.com