Da li znate kako su nastali smajliji?

, IT

Osmišljeni da daju ekspresivnost porukama koje se svakodnevno razmenjuju, smajliji predstavljaju prvi jezik koji je rođen u digitalnom svetu. Veruje se da je prvog smajlija izmislio profesor Skot Falman sa Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu, 1982. godine kada je napisao sledeću poruku:

Ipak, postoje zapisi koji dokazuju upotrebu emotikona i mnogo pre 1982. godine, čak vek ranije, ali ne sa ovako jasno definisanom svrhom kao što je to nuradio Fahlman.

Zvanično prve emoji-je je 1999. godine stvorio japanski umetnik Shigetaka Kurita. On je bio deo tima koji je radio za glavnog japanskog mobilnog operatera-Docomo, koji je razvijao „i-mode“, prvobitnu platformu za mobilni internet. Kurita je želelo da dizajnira atraktivan interfejs koji bi prenosio informacije na jednostavan i brz način kao na primer ikonicu koja bi prikazivala vremensku prognozu.

Kreirao je emotikone unutar mreže 12×12  piksela, što je ukupno 144 tačaka, odnosno 18 bajtova podataka. To znači da je kompletan set od 176 piktograma zauzeo nešto više od 3 kilobajta.

Njegovi emoji su stvoreni za sasvim specifičnu svrhu- jednostavnu komunikaciju na matičnom sistemu mobilnog interneta Docomo. Sistem im je nudio e-poštu, ali su bili ograničeni na 250 znakova, pa su emojiji bili način da kažu nešto više u ograničenom prostoru. Smajliji su se dugo koristili u Japanu, a tek su 2010. godine emoji ugrađeni u Unicode, standard koji upravlja softverskim kodiranjem teksta. Te godine objavljeno je 722 emojija i na iPhone i Android platformi.

Pročitajte i: HAKERI – STOP

Na isti način na koji bilo koji veliki istorijski događaj utiče na jezik i komunikaciju, korona virus je uticao i na način na koji ljudi koriste smajlije. Oni vam nude mnogo mogućnosti da se izrazite, a ove godine dodato je 117 emotikona, uključujući i smajlija sa zaštitnom maskom preko lica. Trenutno u Unicode Standardu ima 3.304 malih piktograma, a prema statistici Emojipedije, 5 milijardi emoji-ja se koristi na Facebook messengeru svakog dana.

Pročitajte i: Saveti kako da vaš telefon traje duže

Pripremila: Tamara Vejin

Izvori: naissus.info, www.wired.com , edition.cnn.com