Emodžiji odloženi zbog virusa korona

, IT

Pandemija virusa korona je sprečila volontere Unicode Konzorcijuma da osmisle najnovije emodžije. Dobra vest je da će nam uprkos tome drugi planirani emodžiji uskoro biti dostupni.

Unicode konzorcijum je objavio da će ažuriranje emodžija iz Unicode standard verzije 14.0 za mart 2021. biti odloženo za 6 meseci zbog pandemije virusa korona. Predsednik Konzorcijuma izjavio je:

„Upućeni smo da naši saradnici pod trenutnim okolnostima imaju previše problema i odlučili smo da je u najboljem interesu naših volontera i organizacija, koje zavise od standarda, da se datum objavljivanja pomeri. Ove godine se jednostavno ne možemo držati istog rasporeda kao i do sada.“

Mark Davis

To znači da će dodaci biti objavljeni u septembru 2021. godine za iOS, macOS, Android i Windows. Biće dostupni na Facebook-u, Twitter-u, TikTok-u i drugim aplikacijama. Neće biti uključeni u uređaje ili aplikacije najverovatnije do prve polovine 2022. godine.

Koje emodžije će uključiti 14.0 verzija?

Još se ne zna koji će emodžiji biti uključeni u ovu listu. Možda će to biti privremeni kandidati za emodžije kao što su lešinar, mehurići, ruka sa kažiprstom i prekriženim palcem (poznato kao i “finger heart“), faca sa rukom preko usta, trol ili neki drugi predloženi kandidati za emodžije.

Takođe, Unicode je odložio rok za podnošenje novih predloga za karaktere emodžija za 14.0 verziju emodžija. Rok za podnošenja je od 15. juna 2020 do 1. septembra 2020. godine.

O načinu podnošenja novih predloga za karaktere emodžija možete pročitati ovde.

Emodžiji iz 13.0 verzije će biti usvojeni ove godine

Ljubitelji emodžija, uprkos pandemiji virusa korona, neće ostati uskraćeni za emodžije iz Unicode standard verzije 13.0, koji su objavljeni 20. marta. Emodžiji će biti usvojeni u septembru ili oktobru 2020. godine, a možda i ranije na Android, iOS i Samsung uređajima. Možda će biti uključeni i u Apple-ovom izdanju iOS-a 14, koji bi trebao da bude predstavljen ove jeseni.

Za razliku od Unicode 13.0 verzije, Emodži 13.0 verzija uključuje sekvence za pol, boju tena i “Zero Width Joiner“ sekvence – gde jedan emodži čine dva kombinovana emodžija.

Neki dodaci koje ukjučuje ova verzija su:

Celu Emodži 13.0 verziju možete videti ovde.

Pročitajte i: 5 zdravih navika koje treba da usvojite ukoliko radite od kuće

Iznad: Novi emodžiji za 2020.
Foto: Emojipedia

Umesto 14.0 verzije u 2021. biće 13.1 verzija?

Umesto verzije 14.0, Unicode razmatra nadogradnju 13.1 verzije za 2021. na telefonima. Ova verzija ne može da se sastoji od novih Unicode-ovih karaktera. Mogla bi da se sastoji od sekvenci postojećih Unicode-ovih emodžija bez kodnih tačaka i možda varijacija postojećih emodžija u vidu pola ili tona kože.

Odluka za njenu nadogradnju će uglavnom zavisiti od toga da li ima dovoljno odobrenih sekvenci emodžija kako bi opravdali novu nadogradnju kada se ne mogu dodati nove kodne tačke.

Pripremila: Katarina Ranković

Izvor: blog.unicode.org

Pročitajte i: Želite da naučite nešto novo? Pogledajte 450 besplatnih „Ivy League” onlajn kurseva koje možete pohađati odmah!