TOP 5 najboljih knjiga za tinejdžere

, LIFESTYLE

1. „Princezini dnevnici“ – Meg Kebot: Mija je obična četrnaestogodišnjakinja koju muče obični problemi njenih vršnjakinja širom sveta: zašto joj konačno ne izrastu grudi, zašto nema dečka, zašto se njena majka viđa sa profesorom matematike – hiljadu zašto i nijedno zato. A onda se sve menja – postaje prestolonaslednica male kneževine na zapadu Evrope, Đenovije. Reč je o izmišljenoj zemlji, naravno. Nikada to ne bih otkrila da joj otac nije bolovao od raka testisa. Mija Termopolis živi u Njujorku. Đak je gimnazije „Albert Ajnštajn“, živi sa majkom i mačkom koga obožava.

2. „Tračara“ – Sesili fon Zigesar: Tračara a svi pričaju o njoj. Kako žive bogati srednjoškolci u Njujorku pitanje je koje se provlači kroz celu knjigu, tj serijal. To je svet Gučija i Prade, Dolče i Gabane, ali i raznih intriga i ogovaranja. Problem je što se sve može saznati na sajtu tajanstvene tračare. Svi pričaju o seksu, piću, žurkama, odeći, ali ako ne pričaju o vama, čemu sve to? Ko će najbolje da vas izblamira ili da vam podmetne nogu ako ne vaši najbolji prijatelji?

Pročitajte i: Top 5 domaće-tinejdžerskih serija

3. „Mi deca sa stanice Zoo“ – Kristijana F.: Kristijana F. je probala hašiš sa 12. godina, a sa 13.  je već postala zavisna od heroina. Svakog jutra je odlazila u školu, a popodne se, kao i ostali mladi narkomani, prostituisala na stanici Zoo i tako dolazila do novca za drogu. Njena majka skoro dve godine nije znala da joj ćerka vodi dvostruki život. Kristijana detaljno i potpuno opisuje sudbinu dece koju javnost primećuje tek kad postanu žrtve droge.  Nakon burnih godina u Americi i Grčkoj, autorka ponovo živi u Berlinu. U više navrata se borila protiv droge, jer nijedan bivši narkoman, praktično, nije siguran od recidiva.

4. „Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari“ – Aleksandra Poter: Heder Hamilton ima pregršt želja. Nisu to krupne želje – poput mira u svetu ili glavne ženske uloge u filmu sa Bredom Pitom, već sitne, svakodnevne želje koje joj stalno padaju na pamet. S njenom srećom u životu, svesna je toga da joj se te bezazlene željice nikad neće ostvariti, sve dok jednog dana na ulici ne kupi vres od Ciganke. Njena sreća menja se iz korena. Zgodni Amerikanac javlja se na njen oglas za cimera, počinje da se zabavlja sa Džejmsom – savršenim muškarcem koji nema strah od toga da joj izjavi ljubav. Je li ostvarenje želja blagoslov ili kletva? Da li nas usrećuje kad dobijemo ono što želimo? Aleksandra Poter nam otkriva kako može da izgleda život kada nam se najednom ostvare sve želje.

5. „Tri metra iznad neba“ – Federiko Moća: Momci kruže na motorima, suočavaju se sa iskušenjima fizičke izdržljivosti, brzine, rizika. Devojke se spremaju da sretnu muškarca svog života. Babi je dobra učenica, Step je nasilnik. Pripadnici su dva različita sveta, ali se ipak zaljubljuju jedno u drugo. Babi je neprepoznatljiva u očima roditelja. Step otkriva strane koje se uklapaju u sliku opasnog tipa a u stvari kriju traumu koja baca mračnu senku na porodični život i mučnu ljubavnu piču sa Babi. Roman je velika priča o ljubavi, svakodnevnom životu u velegradu, mladim, gnevnim životima koji žele da se odvoje od tla i koračaju tri metra iznad neba…

Knjigu u ruke stavi i pod hladom drveta, uživaj kao car pravi!  

Pročitajte i: 5 knjiga koje se brzo čitaju

Priredila: Katarina Matić

Izvori: silvy1105.wordpress.com, carobnaknjiga.com, knjizare-vulkan.rs, delfi.rs

Foto izvor: dearmissmodern.blogspot.com