Top 5 najboljih filmova u 2020. (za sadа)

, KULTURA

Usled pandemije virusa COVID-19 koji je obustavio rad bioskopa, 2020. godina je jedna od najtežih za svetsku filmsku industriju, ali zahvaljujući striming platformama poput Netflix-a, Amazon prime-a, HBO-a, VOD-a, i na drugim kablovskim operaterima ipak možemo pratiti kvalitetan filmski sadržaj. U nastavku teksta ćemo vam predstaviti najboljih pet filmova planiranih za ovu godinu koje možete odgledati u udobnosti svog doma.

Emma




Još jedna u nizu filmskih adaptacija romana Džejn Ostin, rediteljke Outmn de Vajld i scenaristkinje Elenor Karton, „Emma“ iz 2020. nam donosi nesvakidašnje luckastu romantičnu komediju u kojoj glavna junakinja, Ema Vudhaus (koju tumači Anja Tejlor Džoj) pored neumornog provodadžisanja i brige o drugim ljudima, posebno o svoj prijateljici Hariet Smit (Mia Got) pokušava da pronađe pravu ljubav. Iako svesno gaji osećanja prema mladom porodičnom prijatelju Džordžu Najtliju (koga tumači Džoni Flin), ona bira da ih krije, time stvarajući vrtlog konfuznih situacija u kojima će pokušati da se snađe. U ovoj sjajnoj glumačkoj postavi posebno briljira genijalni Bil Naji, koji se ovoga puta našao u ulozi Eminog oca. Ukoliko ste fan ovog žanra, sigurno ćete se brzo zaljubiti u ovaj film.

Capone



Ako ste mislili da je ovo klasičan gangsterski film, pogrešili ste. Ovo je priča o poslednjim godinama njujorškog Skarfejsa, ozloglašenog Al Kaponea. Autor ovog filma Džoš Trenk zalazi duboko u Kaponeov život, prikazujući ga iz njegove tačke gledišta, dok sa druge strane gledaoci posmatraju kako gubi bitku sa neurosifilitičnom demencijom. Tom Hardi je iznova dokazao svu lepotu svog glumačkog talenta, dodajući svom opusu izazov prezentovanja lika i dela kakav je bio Al Kapone. U glumačkoj podeli su još i Linda Kardelini, Met Dilon i Kajl Meklahlan.

The personal history of David Copperfield



Na našoj listi našla se još jedna filmska adaptacija knjige čuvenog Čarlsa Dikensa, o životu i uspesima svog literarnog junaka Dejvida Koperfilda. Kritičari u Velikoj Britaniji smatraju ovaj film Armanda Janućija jednom od najvernijih i najuspešnijih verzija Dikensove knjige, koji na dirljiv i emotivan način predstavlja autorovu prozu. Glumac Dev Patel se fenomenalno snašao u ulozi mladog Koperfilda, koji prolazi kroz razne nedaće života, do konačnog ispunjenja svoje ambicije i želje da se ostvari kao pisac. Među glumačkom ekipom našli su se Tilda Svinton, Hju Lori, Piter Kapaldi, Gvendolin Kristi.

Miss Americana



Dokumentarni film Lane Vilson koji prati dosadašnju karijeru pop pevačice Tejlor Svift premijerno je prikazan 23. januara ove godine na filmskom festivalu Sundance uz različite reakcije kritičara i publike. Film je sastavljen od različitih intervjua, video snimaka, studijskih snimaka, i koncertnih zapisa, uključujući i snimanje njena poslednja dva albuma, i događaje koji su obeležili njenu karijeru u nizu godina koliko je na muzičkoj sceni. Ovo ostvarenje je nominovano od strane Udruženja holivudskih kritičara za najbolji dokumentarni film u 2020. 

The Invisible Man



Po ocenama publike i kritičara „The Invisible man“ je jedan od najboljih filmova ove godine. Sa skromnim budžetom od samo sedam miliona dolara, ovaj film je napravio potpuno čudo kada je prvi put prikazan u februaru ove godine, neposredno pred razbuktavanje pandemije COVID-a 19. Definisan kao sci-fi horor, ovaj film zazire duboko i u ostale žanrove, te kroz vizuelno dramatičnu naraciju predstavlja publici na koji način su imućni ljudi spremni da kontrolišu ljude oko sebe, prvenstveno glavnu junakinju Sesiliju, koju tumači Elizabet Mos, gurajući je „do ivice“, u naizgled neizbežno ludilo. Iz Universal studija najavljuju i mogući nastavak, ali je za sada neizvesno kada će snimanje početi, s obzirom na zdravstvenu krizu koja je zadesila ceo svet.


Pročitajte i: Kultni filmovi koje bi trebalo da pogledate već danas


Autor: Aleksandra Petković
Dodatni izvori: wikipedia.org, bbc.com, esquire.com
Foto izvori: imdb.com, essayden.com