PLAĆAJTE SIGURNO UZ APPLE PAY

, IT

Usled pandemije virusa korona i skepticizma koji se javlja kada bilo šta dodirnemo, korisnici Visa i Mastercard kartica mogu malo da odahnu s obzirom na to da bar prilikom plaćanja usluga neće morati da imaju dodira sa ljudima.

Naime, od 30. juna Raiffeisen, kao i ProCredit banka omogućile su svojim klijentima, korisnicima Mastercard i Visa kartica, plaćanje putem Apple Pay usluga. Preduslov za korišćenje usluge, osim posedovanja navedenih kartica, jeste i iPhone uređaj, bilo da je u pitanju telefon, iPad, Mac ili čak Apple sat. Ovim putem, korisnicima je obezbeđen lakši, ali i sigurniji način plaćanja jer nema direktnog dodira korisnika sa prodavcem. Princip po kom funkcioniše ovaj vid plaćanja vrlo je jednostavan. Umesto standardne razmene papirnih novčanica, dovoljno je da korisnik samo približi svoj iPhone telefon ili Apple sat terminalu i čin plaćanja je tu završen, bez ikakvog dodira.

Pročitajte i: Payoneer alternative- koju izabrati?

Apple Pay je dostupan kako u prodavnicama i restoranima, tako i u apotekama, taksi vozilima, kao i na svim mestima koja su uvela beskontaktno plaćanje. Ono što je najbolje od svega jeste zagarantovana bezbednost jer se za proveru identiteta korisnika upotrebljava biometrija koja podrazumeva raspoznavanje lica, otiska prsta ili se jednostavno ukuca kod za otključavanje telefona. Privatnost i sigurnost sinonimi su za Apple Pay jer se prilikom korišćenja ove usluge, brojevi kartica ne čuvaju na uređaju već se dodeljuje jedinstveni broj računa uređaja koji je bezbedno sačuvan na modulu Secure Element na konkretnom uređaju.

U nastavku ćemo vam objasniti na koji način da aktivirate ovu uslugu. Pre svega, uzmite svoje telefone u ruke i nađite aplikaciju Wallet (novčanik). Kada ste to uradili, u gornjem desnom uglu imate simbol +  i nakon klika na isti, birate Mastercard ili Visa karticu. Nakon toga, usluga može biti pokrenuta i vaše je samo da skoknete do prve radnje i vidite na koji način Apple Pay funkcioniše.

Direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard, Jelena Ristić, navela je kako je interesovanje korisnika za dolazak Apple Pay-a u Srbiju već godinama na visokom nivou te da je dolazak Apple Pay-a na naše prostore od ogromne važnosti za nastavak popularizacije bezgotovinskih plaćanja. „Banke na srpskom tržištu prepoznaju ovaj servis kao jedan od ključnih za održavanje koraka najnovijim trendovima koje korisnici traže, dok su sigurnost, jednostavnost plaćanja i besprekorno korisničko iskustvo, na prvom mestu kada biraju Apple Pay“ dodala je direktorka.

Čini se da su Raiffeisen i ProCredit banke prepoznale trenutak i uvele ovu opciju korisnicima u pravom trenutku. Nadamo se da će i ostale banke poći ovim putem sa ciljem da osiguraju bezbednost i zaštitu njihovih klijenata.

Pročitajte i: Pametni uređaj koji olakšava pronalaženje stvari

Pripremila: Bojana Petrović

Izvori:

raiffeisenbank.rs

mastercard.rs