Evo kako da povećate samodisciplinu

, LIFESTYLE

Snaga volje i samodisciplina su dve od najvažnijih i najkorisnijih veština u svačijem životu i oduvek su smatrane važnim alatom za uspeh na svim poljima. Mogu se naučiti i razviti kao i bilo šta drugo, pa ipak samo odlučni uspeju do kraja u tome.

Doneti dobre odluke lako je, ali sprovesti u delo daleko je teže jer često nedostaje volje. Potrebno je početi odmah, što duže čekate, biće vam teže da se pokrenete. Recite javno svoje namere, jer ćete se na taj način obavezati na njihovo ispunjenje. Podelite plan na više delova, kako bi vam cilj bio bliži.

Jedna od najjednostavnijih metoda je odbijanje i odbacivanje beskorisnih želja i postupaka jer time jačamo unutrašnju snagu. Na taj način ćete imati više kontrole nad sobom i svojim životom, ostvariti svoje ciljeve, poboljšati se, biti zadovoljni i imati miran um.

Snaga volje je sposobnost da se odupremo kratkotrajnim iskušenjima kako bismo ispunili dugoročne ciljeve. Teško je da kažemo NE kada naše telo i čula kažu DA. Postoje razni načini kako da poboljšamo snagu volje:

  • Budite svesni sebe i svog ponašanja, pa ćete tek tada moći da se menjate
  • Meditirajte, jer meditacija pomaže da razvijemo pažnju, kontrolu, svesnost
  • Vežbajte, pokrenite telo, jer kada vežbate ono što volite to vas  više pokreće nego bilo šta drugo.

Stres, samokritika i iskušenja su najveće prepreke za razvoj samodiscipline. Treniranjem sebe da svesno donosimo odluke je efektna strategija za uspostavljanje ravnoteže između onoga što želimo i onoga što je najbolje za nas.

Pročitajte i: Šta je moral i koliko je on važan?

Za sticanje materijalnih dobara kao i duševnog mira, deviza je ista: ne dobiti, nego zaraditi. Samodisciplina je sposobnost stremljena ka cilju jer nam povećava slobodu i predstavlja izvor zadovoljstva u našem životu. Ostaje nam da oprostimo sebi što nismo bili disciplinovani ranije. Teške okolnosti su samo izazov za ispoljavanje naše unutrašnje snage, jer je volja čista, nepomućena i pokretna. Svakodnevni rad, zaposlenost, komunikacija daju nam puno prilika za jačanje volje. Da li ćemo završiti ono što smo započeli ili ne jer smo podlegli u rešavanju prepreka i problema, zavisi od naše istajnosti. U posao treba unositi sebe u potpunosti. Na svaku stvar koju smo krenuli da uradimo treba da mislimo kao na pobedu volje duha nad nemirom, sumnjom i komoditetom.

Disciplinovanje uma pretvorite u igru. Smislite spisak nagrada i kazni, kako biste imali motivaciju za izvršavanje svojih obaveza bez obzira o kakvom ponašanju je reč. Osigurajte podršku prijatelja ili voljene osobe, da biste bili sigurni da ćete obaviti ono što ste zacrtali. Ne koristite neuspeh kao izgovor za nesprovođenje discipline i odmah se vratite na pravi put. Disciplina nije nešto što nastaje odjednom, već se sastoji od svih malih i velikih odluka koje svakodnevno donosimo. Zato ne treba da očekujemo savršenstvo, već da sebi priuštimo i malo slobode, kako ne bismo osećali preopterećenost. Nikada ne odustajte, jer ne možete završiti ono što niste ni započeli. Zapamtite da su prvi koraci najteži deo svakog projekta. Vizualizujte svoj cilj jer će vas na taj način vaš um podržati na putu do ostvarenja. Svaki put pohvalite sebe kad učinite čak i najmanji napor, jer ćete sebi uputiti reči podrške i osećaćete se lepo. Sklopite sporazum sa samim sobom, jer će vam to pružiti snažniju podršku od verbalnih, tako što ćete biti još energičniji u naporima.

Vi  možete da ostvarite sve, pitanje je samo da li hoćete?!

Pročitajte i: Sujeta – siguran put ka neuspehu

Izvori: lider.media, opusteno.rs, sunnyray.org, finesa.edu.rs, Emotivno putovanje uz Bahove kapi – fejsbuk stranica

Foto izvor: elegantthemes.com

Pripremila: Katarina Matić