Šta su to pametne govornice i kada ih možemo očekivati?

, IT

Da Beograd ide u korak sa svetskim metropolama svedoči i činjenica da se od jeseni ove godine u srpskoj prestonici mogu očekivati pametne telefonske govornice. Verovatno se pitate kako to sad i govornice mogu biti pametne te ćemo vam u narednim redovima objasniti o čemu se radi.

Pametne govornice nastale su kao rezultate saradnje Telekoma Srbije i  Strawberry Energy kompanije, a ideja je predstavljena početkom juna u Naučno-tehnološkom parku Beograd. O uspešnosti projekta nema potrebe puno govoriti ako se uzme u obzir činjenica da je Strawberry Energy među prvima počela da radi na razvoju  internet inteligentnih uređaja (IoT). Ovo nije prva saradnja dve kompanije pošto je Telekom Srbija pre određenog perioda već podržao Strawberry Energy u projektu postavljanja pet solarnih punjača u pet srpskih gradova, a kasnije su zajedničkim snagama kreirali prenosive mini solarne punjače.

Što se tiče novog projekta, ideja je da se stare govornice, koje danas gotovo niko ne koristi, modernizuju i služe kako građanima Srbije, tako i turistima koji žele da uživaju u lepotama glavnog grada. Cilj je da se na jesen zameni 50 govornica, dok ceo projekat obuhvata modernizaciju njih 100. Ono što nas sve zanima jeste po čemu će se to ove moderne pametne govornice razlikovati od onih tradicionalnih. Pre svega, služiće svojoj primarnoj svrsi, a to je obavljanje telefonskih poziva. Osim toga, u ponudi će biti mapa grada i linije gradskog prevoza, besplatan internet, SOS poziv, turističke i kulturne atrakcije, kao i mogućnost da se dopune mobilni telefoni. Da bi opravdale epitet „pametne“, ove govornice će funkcionisati na interaktivnom ekranu osetljivom na dodir. Ono što je takođe zanimljivo jeste i reklamni sadržaj koji će biti emitovan na ovim ekranima te će govornice predstavljati i izvor prihoda. Za ove opcije smo sigurni da će postojati, ali osnivači projekta neće ovde stati već će u narednom periodu raditi na obogaćivanju usluga i dostupnih servisa.

S obzirom na to da danas živimo ubrzanim tempom i u deficitu smo sa vremenom, ovaj projekat će umnogome olakšati život u prestonici, a najbolje od svega je što su usluge pametnih govornica dostupne svima u svakom trenutku i potpuno besplatno. Treba da se ponosimo i radujemo što je naš glavni grad treći, nakon Njujorka i Londona, koji dobija ove govornice. Očigledno je da pratimo trendove i da smo svesni da napredovati ne možemo ukoliko nismo u koraku sa inovacijama i najnovijim otkrićima. Trenutno nam ne preostaje nam ništa drugo nego da čekamo i na jesen pohitamo da vidimo kako zapravo funkcionišu te pametne govornice, kao i da se nadamo nekom novom izumu koji će doći i na naše prostore.

Pročitajte i: Drivey usluge od sada dostupne i u Srbiji

Autor: Bojana Petrović

Izvori:

rtv.rs

cordmagazine.com

mts.rs

Foto:

mts.rs