Klint von Petrovaradin Istvud

, LIFESTYLE

Danas je novosadska opština Petrovaradin najpoznatija po Exitu koji se održava na Petrovaradinskoj tvrđavi, ali dosta pre Exita kada je tvrđava bila simbol sama za sebe, njom su šetali neki od velikana ondašnje svetske kulturne scene. Na njoj je, između ostalog, sniman film ”Kelijevi junaci”. Film u kom glume neki od najvećih bardova ondašnjeg holivudskog filma: Don Rikls, Donald Saterland, Teli Savalas, pa i Klint Istvud. To je ratni film čija je osnovna ideja junački napor američkih vojnika koji imaju zadatak da opljačkaju nemačku banku, a ona se nalazi iza linije fronta. Sniman je u našoj zemlji (onda Jugoslaviji) zato što je Jugoslavija bila jedna od retkih država koja je u to doba imala preostalih tenkova, bojnih glava i ostalih vojnih skalamerija iz Drugog svetskog rata, koje bi dobro poslužile za što verniji prikaz ovako tematizovanog filma. Ovaj film je urađen u koprodukciji Avala filma i MG-a. Klint Istvud igra glavnu ulogu kao redov Keli, prema kome je film i nazvan. Pored Petrovaradina, film je sniman u Beočinu i u jednom Istarskom selu, međutim, nama je najzanimljivija Istvudova poseta Petrovaradinskoj tvrđavi.

Na ovim slikama Klint Istvud je slikan bez majice, što je samo bio jedan način podražavanja javnog zahteva koji je tada vladao, jer je u to vreme on, svakako, bio na glasu kao jedan od najvećih zavodnika i najzgodnijih momaka ’60-ih godina. Slike sa Petrovaradinske tvrđave je, navodno, napravio poznati fotograf onog vremena – Lorens Šiler, koji je slikao i Merlin Monro.

Istvud je šezdesetih godina počeo da pravi preokret u svojoj karijeri, odnosno prelazio je sa vestrena i kaubojskih filmova na ostale žanrove, te je ovo jedan od prelomnih filmova u njegovoj karijeri. Upravo mu je u ovoj epohi njegovog glumačkog života bila ponuđena i uloga Džejmsa Bonda (koji je, takođe, po svemu sudeći, inspirisan likom srpskog špijuna), ali je on odbio tu ulogu.

Pored Petrovaradina, Istvud je posetio i Beograd gde je uslikan sa devojkama koje su nosile tradicionalnu srpsku nošnju.

Pročitajte i: Popularni holivudski filmovi koji su snimljeni u Srbiji

Izvor: Noizz.rs

Pripremio: Luka Ivanović