10 činjenica koje niste znali o seriji “La casa de Papel”

, KULTURA

Netfliksova najpoznatija serija koja nije na engleskom, ”La Casa De Papel”, takođe poznata i kao ”Money Heist” premijerno je prikazala svoju četvrtu sezonu.

“La Casa De Papel”, odnosno “Kuća od papira” je španska krimi-drama koju je stvorio Alex Pina, a na početku je trebala biti limitirana serija iz dva dela. Serija prati priču kriminalnog uma čoveka koji sebe naziva ”El proffesor”, koji smišlja ambiciozan plan kako bi izveo najveću pljačku u istoriji, zajedno sa osam drugih ljudi koji imaju određene sposobnosti i ništa za izgubiti, pišu Nezavisne.

1. Lik Nairobi nije bio dio početnog scenarija

Nairobi je dodana u seriju nakon nekog vremena. Sa svim scenama i likom kojeg ste gledali od kada je objavljen prvi dio, nije bilo šanse da se serija nastavi bez Nairobi.

2. Na početku se zvala ”Los Desahuciados”

Kreator serije, Aleks Pina je na početku nazvao seriju ”Los Desahuciados”, što je značilo ”Oni odbačeni”. Ovo je zbog toga što su većina likova odbačeni od društva. Ime je kasnije promenjeno u ”La Casa De Papel” kako bi se uklapalo u scenario.

3. Tokio nije bila narator na početku

Za one koji možda nisu svesni ove bitne činjenice, naraciju su na početku radili Profesor i Moskva.

4. Mašine za štampanje novca u prvom i drugom delu su bile stvarne

Mašine koje su se koristile za štampanje novca u seriji su zapravo bile mašine za štampanje novina, što je dodalo osećaju da je sve stvarno.

5. Profesor, Alvaro Morte, ne nosi naočare u stvarnom životu

Iako ih nije nosio ranije, Alvaro Morte se brzo prilagodio nošenju naočara.

6. Serija nije snimljena na stvarnoj lokaciji

Na početku, bilo je truda da se serija snimi tamo gde se pljačka i odvija u prvoj sezoni, u Španskom trezoru, ali to nije bilo moguće. Kakogod, kasnije je odlučeno da se snimanje odvija u prostorijama Španskog Nacionalnog Savetništva za istraživanje. Jedine scene koje su snimane na stvarnoj lokaciji su one ispred trezora.

7. Bella Ciao

Gledaoci vole mnoge stvari o ovoj seriji, a ova pesma je sigurno jedna od njih. Pesma “Bella ciao” vuče korene još od kraja 19. veka kada su je pevale radnice na rižinim poljima severne Italije. Kasnije su je preuzeli italijanski partizani u borbi protiv nemačkog okupatora te italijanskih fašista, a danas se često peva kao protestna pesma slobode i otpora. Tokom godina prevedena je na više od 40 jezika i pevana na bezbrojnim događajima.

8. “La Casa de Papel” se direktno ne prevodi u “Pljačka novca”

La Casa De Papel je španski prijevod za “Kuća od papira“. Ne znači ”Pljačka novca”, kako su mnogi mislili na početku. Razlog zbog kojeg je nastao originalni naslov je taj što se pljačka odvija u španskoj ”kući papira”.

9. “La Casa De Papel” je stvorio Alex Pina

Kreatori serija su često neopevani heroji kada su u pitanju pohvale njihovog dela. Uspeh serije je doveo Pinu do ugovora sa Netfliksom kako bi se napravilo još delova serije

10. Serija se na početku prikazivala na “Anteni 3”

Premijerno je prikazana 2. maja 2017. godine, sa dva dela. Prva sezona je imala devet epizoda od kojih je svaka duga 70 minuta, dok je druga sezona imala šest epizoda. Netfliks je kupio seriju u decembru 2017. godine, i pretvorio originalnih devet epizoda prve sezone u 13, od kojih svaka traje manje od 45 minuta.

Izvor: bljesak.info