Pročitajte 10 manje poznatih stvari o divi Marilyn Monroe

, KULTURA

Marilyn Monroe, pravim imenom Norma Jean Baker, rodila se 1. juna 1926. godine u Los Angelesu. Na 94. godišnjicu od rođenja holivudske dive prisetili smo se nekih od najvažnijih trenutaka koji su obeležili njen život, a koji su poznati tek najvećim obožavateljima.

Marylin Monroe
Foto: Profimedia


1. Nije znala ko joj je otac
Norma Jean veći je deo detinjstva provela u sirotištu i među hraniteljskim porodicama. Nije znala ko joj je stvarni otac, dok je njena majka Gladys Pearl Baker imala mentalnih i finanijskih poteškoća zbog kojih se nije mogla brinuti o devojčici.


2. Udala se sa 16 godina
Udavala se tri puta, a prvom suprugu Jimu Doughertyju rekla je sudbonosno da kad je imala tek 16 godina. Bio je to dogovoreni brak, a trajao je četiri godine. Jim se protivio njenoj želji da radi i zarađuje svoj novac, a to je konačno dovelo do njihovog razvoda.



3. Promenila je ime na pragu dvadesetih
Čelnik filmskog studija Fox, Ben Lyon savetovao je Normu da promeni ime ako želi da postane slavna. Dao joj je ime Marilyn prema istoimenoj popularnoj pozorišnoj glumici iz New Yorka, a ona je zamolila da dopiše bakino prezime Monroe. Ime je službeno promenila 23. februara 1946. godine.


4. Operisala je nos i bradu
Decenijama se nagađalo kako se Marilyn Monroe podvrgnula plastičnim operacijama kako bi prolepšala svoj izgled. Tačnije, da je operisala nos i bradu. Ta je informacija potvrđena 2013. godine kada je na Beverly Hillsu organizovana aukcija rendgentskih snimaka njenog lica koje je napravio njen plastični hirurg.


5. Bila je prva žena na naslovnici Playboya
Marilyn Monroe bila je prva žena na naslovnici Playboya, koji je prvi put izdat u decembru 1953. godine. Marilyn nije pozirala za časopis, već je Hugh Hefner kupio obnaženu fotografiju glumice koje je ranije snimio Tom Kelley.



6. Joe DiMaggio bio je opsednut njom
Marilyn se udala za Joe DiMaggia 14. januara 1954. godine. Iznenadni brak s najpopularnijim igračem bejzbola onog vremena trajao je svega devet meseci, a par se razveo zbog nepomirljivih razlika njihovih karaktera. Uprkos tome, Joe ju je volio celog života, te se nadao da će se jednog dana pomiriti.



7. Silno je želela decu
Silno je želela da bude majka, no sreća joj nije bila naklonjena. U braku s književnikom Arthurom Millerom imala je dva spontana pobačaja, te vanmateričnu trudnoću.



8. Mogla je biti Holly Golightly
Truman Capote želeo je Marilyn Monroe u ulozi Holly Golightly iz filma “Doručak kod Tiffanyja” koji je Audrey Hepburn učinio kultnom glumačkom ikonom. Marilyn je odbila ulogu po preporuci svog učitelja glume, koji je mislio da ona ne može dobro da odradi taj posao.



9. Bila je ljubiteljka pasa
Tokom svog života obožavala je pse, te je imala nekoliko ljubimaca. Poslednji pas kojeg je imala – beli maltezer pod imenom Maf (što je bila skraćenica od Mafia Honey) bio je dar Franka Sinatre.



10. Obožavala je da čita
Iako je imala imidž “praznoglave” seks-bombe, Marilyn je bila vrlo inteligentna žena koja je obožavala da čita. U njenoj privatnoj kolekciji nalazilo se oko 400 naslova, od čega su većina bila vredna prva izdanja.




Marylin Monroe je preminula 4. avgusta 1962.

Pročitajte i: Ko je bila Dama s kamelijama? Tragična sudbina ugledne kurtizane


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr
Foto izvor: Guliver/CoverImages