Natali Vud – tragičan kraj holivudske bajke

, KULTURA

Bila je ljubimica Holivuda, muza mnogih filmskih umetnika tokom čitave karijere sve do njene prerane smrti. Bila je voljena kći, supruga i majka. Uvek nasmejana, puna entuzijazma, dobro poznata „devojka iz komšiluka“. Ali onda se desila tragedija.

Natali Vud, rođena 1938. godine u porodici ruskih migranata kao Natalija Nikolaevna Zaharenko, postala je glumica u najranijem detinjstvu. Do svoje 25. godine bila je čak tri puta nominovana za Oskara. Poput svojih koleginica kao što su Džudi Garland i Širli Templ, našla se pred kamerama glumeći pored legendarnih ikona zlatnog doba Holivuda. Na primer, za čuvenog glumca i reditelja Orsona Velsa, pored koga je glumila u filmovima „Sutra je zauvek“ (1946.) i „Čudo u 34. ulici“, bila je: „rođeni profesionalac, toliko dobra da je to zastrašujuće“.

Natali Vud i Orson Vels u filmu “Sutra je zauvek” (1946)

Pravi ukus slave osetila je ulogom Džudi u filmu „Buntovnik bez razloga“ gde je delila scenu sa čuvenim Džejmsom Dinom. Ovaj film joj je doneo prvu nominaciju za Oskara sa svega 17 godina. Upravo zbog svoje mladosti, osetila je pritisak koji američka filmska industrija nameće dečjim i tinejdž zvezdama, te je bila primorana da napravi pauzu u karijeri. Kada je poželela da se vrati na posao imala je sreću da bude zapažena od strane jednog od najvećih reditelja tog doba Elie Kazana. Dodelio joj je ulogu u kultnom klasiku „Sjaj u travi“, koji joj je doneo čak tri nominacije; za Oskara, Zlatni Globus i Baftu. Elia Kazan i Natali Vud su bili savršen spoj profesionalaca, a svet je konačno zapazio istinske, emotivne, karakterne kvalitete koje je u sebi posedovala.

Sa Džejmsom Dinom na snimanju filma “Buntovnik bez razloga” (1955)

Činilo se da ništa nije moglo da zaustavi mladu heroinu, uprkos prvom propalom braku sa glumcem Robertom Vagnerom. Bila je na vrhuncu profesionalne karijere sa uspešnim ulogama u filmovima „Priča sa zapadne strane“, „Velika trka“, „Unutar Dejzi Klover“, „Penelopa“, “Bob i Kerol, Ted i Alis”, tek da nabrojimo neke. Kada je početkom sedamdesetih rodila svoju prvu ćerku Natašu Gregson, odlučila je da ponovo napravi kratku pauzu od snimanja kako bi se posvetila majčinstvu. Ali to je nije dugo držalo, pa je posle ponovnog susreta sa bivšim suprugom Vagnerom zaigrala u televizijskom filmu „Afera“. U međuvremenu se preudala za Roberta Vagnera i 1974. godine rodila ćerku Kortni. Nedugo zatim se ponovo vratila glumi u televizijskoj adaptaciji „Mačke na usijanom limenom krovu“. Do trenutka smrti snimila je još 4 glavna filmska projekta, 2 televizijska filma, mini-seriju i dokumentarni film.

Natali Vud i Robert Vagner

Natali Vud i Robert Vagner smatrani su za jedan od najskladnijih parova u Holivudu, uprkos prvobitnom razvodu i razdvojenosti od skoro 10 godina. Ali, kao što smo već rekli, njihovu sreću prekinula je njena tragična smrt pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima. Verovatno nikada nećemo saznati šta se tačno dogodilo te kobne noći 29. novembra 1981. godine na ostrvu Katalina na obalama Kalifornije, ali možda se neki odgovori kriju u dokumentarnom filmu „Natali Vud: Zaostavština“ koji je premijerno prikazan 5. maja na svim platformama kanala HBO kako u svetu, tako i u Srbiji.

Porodična fotografija sa suprugom Robertom i ćerkom Natašom

Autorka ovog dokumentarca je upravo Nataša Gregson Vagner, prva ćerka Natali Vud i na njegovom stvaranju je sarađivala sa rediteljem Loranom Buzeroom. Ona je uspela da okupi najvažnije ljude iz Natalinog života, kao što su i sam Robert Vagner, njena polu sestra Kortni, Robert Redford, Mia Farou, kako bi posvedočili o jednoj eri i jednom talentu. Ovaj film svakako možete posmatrati kao subjektivno delo porodica Gregson i Vagner, ali ako „zagrebete ispod površine“ moći ćete i sami da oformite sliku o Natali, bilo da ste poznavalac njenog lika i dela ili ne. Imaćete priliku i da vidite nikada do sada objavljene fotografije i porodične video snimke koje je omogućila njena porodica. Njen život definitivno nije bio sjajan i bajan, ali upravo zbog toga ćete moći da se povežete sa njom kao osobom koja se bori u životu. Zanimljivo je to da njena porodica nije želela da bilo šta sakrije ili „uvije u celofan“, te se otvoreno raspravlja o njenim psihičkim problemima, komplikovanom odnosu sa roditeljima, problemima u brakovima i neverstvu, pritiscima usled godina (današnjom terminologijom nazvano ejdžizam). U pitanju su isti problemi sa kojima se i obični ljudi suočavaju. Dakle, Natali Vud nije bila drugačija od ostalih, ali se stvara utisak da je njena smrt sve to zasenila.

Na snimanju svog poslednjeg filma “Brainstorm” (1981)

Misterija smrti koja i danas prati ovu holivudsku divu ne odstupa ni u ovoj priči gde je lako uperiti prstom u mogućeg krivca. Ubistvo, samoubistvo, nesrećni slučaj? Malo je verovatno da će se prava istina otkriti iako je 2011. godine njen slučaj ponovo otvoren, a 2018. podignuta je zvanična optužnica protiv Roberta Vagnera.

Natali Vud (1960)

Kao što je već rečeno, Natali Vud je bila ponosna majka i supruga, legendarna glumica, zvezda u pravom smislu te reči, feministkinja koja se borila za jednaka prava svih ženskih radnika u filmskoj industriji čak i pre nego što je taj pokret zaživeo. Bila je proizvod Holivuda, ali dovoljno samostalna da odlučuje o svojim ulogama i javnom imidžu. Možemo samo da zamislimo kuda bi je karijera odvela sve do današnjih dana, a jasno je da će ona biti idol još mnogim mlađim generacijama umetnika kao što je bila i do sada.

Pročitajte i: Pročitajte 10 manje poznatih stvari o divi Marilyn Monroe

Autor: Aleksandra Petković
Dodatni izvori: wikipedia.com, hbogo.rs
Foto izvori: imdb.com, pinterest.com, quadcinema.com