TIJANA MAKSIMOVIĆ – GLUMAČKA KARIJERA JE KAO MARATONSKA TRKA

, INTERVIEW, KULTURA

YouthNow magazin ove nedelje predstavlja našu novu sagovornicu, mladu i perspektivnu glumicu u usponu Tijanu Maksimović. Simpatije publike osvojila je prvenstveno igrajući Žaklinu Tankosić u jednoj od najpopularnijih serija u Srbiji – “Igra sudbine“. Od detinjstva se bavi glumom, te je svoj put ka daskama koje život znače započela u svom rodnom gradu, na sceni Kraljevačkog pozorišta. Pojavila se u ostvarenjima kao što su “Jugoslovenka”, “Državni službenik”, “Neki novi ljudi”. U nastavku intervjua saznaćete nešto više o ovoj mladoj umetnici i postati deo njene priče.



YN: Tijana, počela si da glumiš kao tinejdžerka. Da li si već tada prihvatila glumu kao profesiju kojom želiš da se baviš?

Tijana: Da, kao tinejdžerka sam počela profesionalno da igram, a još pre toga sam isla u školu glume Nenada Nenadovića i znala da je to to. (smeh)



YN: Diplomirala si u klasi Ivana Jevtovića, jednog od naših najcenjenijih glumaca i profesora na Fakultetu dramskih umetnosti. Da li postoji neka posebna lekcija koju si naučila od njega, a da ti je korisna sada kada si prisutna u medijima?

Tijana: On nas je učio da je glumačka karijera maratonska trka, u kojoj svako ima svoju traku. To znači da svako ima svoj put, svoju brzinu i vreme kada stiže na cilj. Poenta cele analogije jeste da mladim glumcima ukaže na važnost svog puta, a bez negativnih emocija prema tome što je neko brže i bolje uradio zadatak, dobio ulogu, i tako dalje.



YN: U seriji “Igra sudbine” tumačiš lik Žakline, devojke koja želi da se osamostali u potpunosti, da živi svoj život bez zadrški i spoticanja od strane drugih ljudi. Šta je to što ceniš kod njenog lika? Da li joj nešto zameraš i da li bi nešto kod nje “popravila”?


Tijana: Cenim svojeglavost, iako je to ujedno i nešto što bi trebalo korigovati svakako. (smeh)



YN: Kada bi se za to stvorili idealni uslovi, gde bi volela da nastaviš karijeru, u Holivudu ili Rusiji?


Tijana: Jako težak izbor. Verovatno Rusija iz razloga što bih tamo mogla da igram veći varijetet uloga, ne bih bila u kalupu 1-2 uloge nekoga sa srpskim akcentom, kao u Americi. A i blize je kući. (smeh)



YN: Po tvom mišljenju, koje su osobine od krucijalne važnosti koje svaki glumac mora da poseduje?


Tijana: Glumac, po mom mišljenju, mora da bude svestran. Treba da je pan-zainteresovan, da čita i generalno da svakodnevno radi na sebi i unapređuje svoja znanja, bilo koja.



YN: Vratićemo se na trenutak ponovo na seriju “Igra sudbine”. Kaži nam, kako je izgledalo snimanje usred pandemije i da li ćemo uskoro moći da očekujemo obećani nastavak serijala?

Tijana: Snimanje usred pandemije nije bilo lako, mada smo srećni što smo uopšte radili. Imali smo česte prekide, kada se neko razboli, ili više ljudi. Bilo je i tenzije naravno, ali dobra atmosfera je svakako preovladavala. (smeh)


YN: Za kraj, koji poruku bi poslala našim mladim čitaocima?

Tijana: Poslala bih onu klasičnu, koja već odavno zvuči otrcano ali je, po mom mišljenju, možda i najvažnija stvar za mladog čoveka, a to je vera u sebe. Verujte u sebe, cenite sebe, volite sebe i radite na svom cilju. Rad sigurno, kad tad, dođe na naplatu.





Razgovarala: Aleksandra Petković
Foto: privatna arhiva Tijane Maksimović