Jutjub kanali sa ekonomskim analizama

, BIZNIS I FINANSIJE

Jutjub kao mreža na internetu uglavnom se koristi za slušanje muzike i gledanje smešnih klipova, kako bi se prekratilo vreme. Ali, mogućnosti koje ovaj medij nudi dovele su do toga da se na njemu nalazi beskonačna količina obrazovnog sadržaja, između ostalog i iz oblasti ekonomije.

Koji su kanali korisni za informisanje o tekućim pitanjima iz oblasti ekonomije, i za slušanje i gledanje kvalitetnih analiza, moći ćete da pročitate u nastavku.

Economy Explained

Ovaj kanal je osnovan u septembru 2012. godine, ali je aktivno počeo da radi analize i da pravi klipove tek pre oko godinu dana. Prvi video je o Norveškoj i u njemu se predstavlja analiza njene ekonomije. Taj video je već prešao 1.7 miliona pregleda, a celokupan kanal ima preko 80 miliona pregleda. Na kanalu su pokrivene različite teme – od analize postojećih ekonomija, preko analize ekonomskih programa kandidata na američkim izborima 2020. godine, do analiza ekonomija iz video-igara. Poslednji video koji je postavljen (u vreme pisanja ovog članka), i ujedno analiza koja je urađena, jesu o situaciji oko blokiranog Sueckog kanala od strane jednog teretnjaka i posledicama koje ovo ima na svetsku privredu.

Pročitajte i: Gde čitati ekonomske vesti i analize besplatno?

VisualPolitik EN

U pitanju je kanal koji (u vreme pisanja ovog članka) ima četiri stotine osamdeset i šest videa, oko milion pretplatnika i oko stotinu trideset i šest miliona pregleda. Kanal postoji od 2017. i prvenstveno je baziran kao obraćanje jednog od članova tima gledaocu, uz propratne video-snimke, predstavljanje dokumenata ili vizualizaciju nekih podataka. Iako kanal nije samo ekonomski, već se dosta bavi i svetskom politikom i geopolitikom, veliki broj videa jeste upravo o ekonomiji, gde analiziraju različite teme, počev od eksploatacije resursa, mogućnostima zamene nafte drugim energentom za pokretanje automobila, razvoja nanotehnologija, do načina diverzifikacija privreda različitih zemalja.

Caspian report

Poznat je po svom glavnom uredniku, Širvanu, koji u svakom videu koristi monolog kao vid analize određene teme kojom se bavi tada. Iako je kanal prvenstveno geopolitičke prirode, kako je ekonomija usko povezana sa tom disciplinom, nužno se i ona provlači kroz skoro svaki video, mada, na kanalu je prisutan i veliki broj čisto ekonomskih analiza. Najčešće se radi o analiziranju diverzifikacija privreda, eksploataciji strateških resursa ili sklapanju značajnih trgovinskih partnerstava. Kanal postoji od 2010. godine, ima preko osamdeset i devet miliona pregleda, tri stotine sedamdeset i četiri videa i sedam stotina šezdeset i četiri hiljade pregleda.

The Modern Investor

U pitanju je kanal koji želi da pruži ljudima finansijske savete, prvenstveno iz oblasti kriptovaluta i bitkoina. Nastao je 2016. godine, a do sada je skupio preko trideset i pet miliona pregleda, i ima oko dve stotine i tri hiljade pretplatnika. Kanal je dosta ažuran i analizira aktuelne vesti i trendove iz oblasti bitkoina, pa se videi često postavljaju, a u formatu su da domaćin kanala predstavlja, čita i analizira vesti i trendove tokom videa.

Real Vision Finance

Kanal se trudi da svojim gledaocima približi svet finansija, kroz različite analize i predavanja koja su zastupljena među njihovim videima. Osnovan je 2015. godine, i ima preko pedeset i šest miliona pregleda, i skoro pola miliona pretplatnika. Na kanalu se novi videi postavljaju svakog dana ili svakog drugog dana i analiziraju se razne teme, preko situacije na tržištu i rizika za akcije, kriptovaluta, sagledavanja privrede SAD-a i situacije u njoj, kao i stanje sa plemenitim metalima, poput srebra, zlata, nikla i drugih.

Strategic Wealth Preservation – SWP

Ovaj kanal je zaista različit u odnosu na prethodne, ali i većinu kanala koji žele da se bave ekonomijom, zato što je prvenstveno zasnovan na analizi plemenitih metala. Analiziraju se kretanja i trendovi na tržištu zlata, srebra, platine i drugih plemenitih metala, te se pružaju objašnjenja ljudima koji su zainteresovani za to – gde mogu kupiti te metale, u kojim oblicima, kako se čuvaju, kako mogu posle da ih ponovo pretvore u novac i slične teme. Kanal je osnovan 2016, ima četrdeset i pet videa i oko pet miliona pregleda.

Pripremio: Marko Jovanović

Linkovi kanala pomenutih u članku:

Economy Explained: https://www.youtube.com/user/JitaLounge

VisualPolitik EN: https://www.youtube.com/channel/UCT3v6vL2H5HK4loLMc8pmCw

Caspian report: https://www.youtube.com/user/CaspianReport

The Modern Investor: https://www.youtube.com/channel/UC-5HLi3buMzdxjdTdic3Aig

Real Vision Finance:  https://www.youtube.com/channel/UCBH5VZE_Y4F3CMcPIzPEB5A

Strategic Wealth Preservation SWP: https://www.youtube.com/channel/UC-Ay6AYTEP4j0WRNpq_dZWQ

Foto-izvor: https://www.paperlit.com/