U drevnoj knjizi pronađen kolač star gotovo pet vekova

, KULTURA

Emili Duriš, pomoćnica čuvara retkih knjiga i ranih rukopisa u Univerzitetskoj biblioteci u Kembridžu, nije ni sanjala do kakvog će otkrića doći prilikom uobičajenog gledanja starih knjiga.

Tokom prelistavanja sabranih dela Svetog Avgustina, u rukopisu koji potiče iz doba Renesanse, Emili Duriš je pronašla spljoštenu, isušenu, delimično pojedenu grickalicu, verovatno kolač ili voćnu pogačicu.

Duriš je ovu knjigu izvukla sa police sa ciljem da jedan delić stavki iz kolekcije retkih knjiga učini dostupnim na internetu. Kaže da biblioteka poseduje više od milion stavki tako da je rad na ovome najviše zasnovan na entuzijazmu zaposlenih. Jedna od prednosti prilikom ovakvih poslova jeste da se dođe do nekih novih otkrića mada, priznaje ona, ta otkrića mahom nisu jestiva.

Nemoguće je reći kako je užina dospela u knjigu. Izvesno je da se to nije dogodilo tokom objavljivanja knjige u Švajcarskoj negde između 1528. i 1529. godine.

Duriš ima jednu radnu teoriju. Kembridž je ovu knjigu nabavio od jedne muške škole koja je osnovana pre 450 godina. Tokom sedamdesetih godina prošlog veka ova škola je Kembridžu donirala preko osam stotina naslova jer ovi imaju bolje uslove za čuvanje starih rukopisa i knjiga.

„Uvereni smo da osoblje naše biblioteke ne bi dopustilo da neko, prilikom pregledanja knjige, ispusti kolač u nju“, napisala je Duriš.

Ona veruje da je izvesnije da je kolač dospeo u knjigu tokom njenih „školskih dana“ kada je pitomcima škole bilo lakše da užinu zaborave u knjizi.

Jasno je da je ovo samo pretpostavka i da će poreklo kolača zauvek ostati misterija.

Ovo nije prvi put da Duriš i njene kolege u starim knjigama pronalaze neobične predmete. Tokom godina pronalazili su latice cveća, zabeleške, delove srednjevekovnih knjiga, pa čak i nepoznatu pesmu holandskog naučnika i umetnika Erazma Roterdamskog.

Jedan od kolega Emili Duriš u staroj knjizi je otkrio i stari ključ koji je, nakon što su ga uklonili, ostavio zarđali otisak na papiru. Ovaj kolač, na sreću, iza sebe će ostaviti samo malu masnu mrlju.

Nakon što je ekipa iz konzervatorskog tima uklonila kolač i očistila stranice knjiga je vraćena na policu na kojoj joj je i bilo mesto.

Izvor: bookvar.rs