Korona i anksioznost: kako ostati pribran u vreme pandemije?

, LIFESTYLE

Nalazimo se u sred svetske pandemije, milionski gradovi nalaze se pod blokadom, veći deo svetske populacije sedi zaključan u svojim domovima, a mediji, društvene mreže i naše okruženje bruje samo o tome. Korona je svuda oko nas-kada otvorimo poruke, uključimo TV,  pozovemo roditelje. Kao da sama činjenica da ćemo sedeti izolovani u svojim domovima na još uvek neutvrđen vremenski period nije dovoljna, u kosti nam se uvlači strah, glas koji pita „Šta je sledeće?“.

Za mnoge od nas, neizvesnost situacije je vrlo teška za prihvatiti, stalno se preisipitujemo, palimo, gasimo i rifrešujemo vesti u nadi da će nešto ublažiti našu paniku i reći nam da će sve biti u redu. Iako je izuzetno teško nositi se sa strahom koji trenutno vlada u svetu, važno je ostati pribran čak i u ovakvoj situaciji i ne dozvoliti anksioznosti da kontroliše naš život.

Na sreću, postoji mnogo toga što možemo uraditi već sada kako bismo ublažili svoj strah i paniku. Ovo su neki od naših predloga.

Meditacija

Iako izgleda kao najteža moguća stvar u ovom trenutku, meditacija je jedan od vrlo korisnih rituala, koji ako niste uspeli da usvojite ranije, možete baš sada. Cilj meditacije jeste fokusiranje na sadašnji trenutak, na sopstveno postojanje i zanemarivanje svih spoljašnjih uticaja. Kada se osetite isuviše iscrpljeni informacijama koje dolaze sa svih strana, najbolje je jednostavno se isključiti i posvetiti makar 5 minuta meditaciji. U razvijanju ove navike može vam pomoći aplikacija Headspace, na kojoj čak i možete izabrati kakvu vrste meditacije želite i koliko dugo će ona trajati. Garantujemo da će vam ovaj ritual doneti olakšanje i omogućiti da pročistite misli.

Udaljite se od društvenih mreža

Stalna potreba za novim informacijama i izveštajima u vezi sa novonastalom situacijom može vas dovesti do potpune zaglavljenosti u internet svetu i podacima za koje čak ni ne znate da li su tačni. Korisno je informisati se kakvo je trenutno stanje, ali ukoliko vam ove informacije unose dodatnu nervozu i anksioznost, najbolje je ograničiti vreme koje provodite na društvenim mrežama, ili se u potpunosti udaljiti od njih. Umesto toga, možete da zamolite roditelje, prijatelja ili dečka da vam prenosi najbitnije informacije, kako bi se zaštitili od uticaja negativnih vesti koje ovih dana kao da ne prestaju da pristižu.

Pročitajte i: Top 5 serija koje će vam olakšati život u izolaciji

Posvetite se hobijima

Užurbana svakodnevica uglavnom nam ne ostavlja dovoljno vremena da se posvetimo svojim hobijima, stoga je period izolacije pravo vreme za to! Ta gomila knjiga na polici pored kreveta koju pokušavaš da pročitaš već pola godine? Sada je trenutak! Platno i boje koji stoje netaknuti već mesecima? Sada nemaš izgovor za odlaganje! Posvetiti se samo jednoj radnji sigurno će vam omogućiti da u potpunosti zaboravite na spoljašnji svet i prepustite se svom svetu mašte.

Vežbajte

Da, teretane su zatvorene i ne, ne možemo da provodimo vreme ni u obližnjim parkovima ili šumama, ali to nije izgovor za izbegavanje fizičke aktivnosti. Internet i Youtube preplavljeni su videima sa različitim vrstama vežbi koje možete obavljati i kod kuće, bez ikakve opreme. Vežbanje će vam pomoći da se oslobodite negativne energije ali će i učiniti da se osećate svežije i produktivnije.

Provodite vreme sa svojim ukućanima

Možda bi zvučalo normalno da najviše vremena provodimo sa ljudima sa kojima delimo dom, međutim to uglavnom i nije tačno. Svakodnevni posao, viđanja sa prijateljima, bioskop, izlasci naša su svakodnevica, i baš zbog toga što su uvek u našoj blizini, ne posvećujemo toliko vremena našim ukućanima. Sada je pravi trenutak da nadoknadite svo propušteno vreme pripremajući zajedničke večere, igrajući društvene igre ili čak samo gledajući film sa njima. Toplina doma omogućiće da se osećate sigurno, iako se napolju dešava mnogo toga što je van naše kontrole.

Ne morate biti produktivni

Ovih dana su svuda naslovi o besplatnim kursevima koje možete pohađati tokom karantina, izložbama i muzejima koje možete posetiti, stvarima koje možete naučiti za vreme izolacije. Međutim, ne morate biti produktivni, za to vas niko ne može kriviti. Novonastala situacija izuzetno je teška za veliki broj ljudi i potpuno je opravdano ne osećati se motivisanim da radite bilo šta produktivno. Ukoliko vas gledanje omiljenog filma ili serije čini opuštenim i pomaže vam da zaboravite na haos koji vlada napolju, to je skroz OK! Potrebno je voditi se onim što vas i samo vas čini srećnim i što će vam pomoći da prebrodite ove trenutke.

Pročitajte i: Knjige koje morate pročitati ovih dana

Pripremila: Aleksandra Aničić