Poljska proizvodi jestive tanjire (VIDEO)

, LIFESTYLE

Poljska kompanija Biotrem proizvodi inovativno jednokratno posuđe od mekinja (ljuske žitarica), koje može da se pojede ili pošalje na preradu u kompost kao organski otpad.

Poljski pronalazač Jerzy Wysocki, poreklom iz porodice koja se bavi mlevenjem brašna od početka XX veka, razradio je tehnologiju proizvodnje posuđa od mekinja (ljuske žitarica) i vode, koji pri obradi pod visokom temperaturom i pritskom poprima bilo koji oblik, čvrstinu i otpornost na temperaturne razlike. Poljski inžinjeri su isprojektovali specijalnu opremu za preduzeće, koje se nalazi u poljoprivrednom regionu Poljske, gde postoji pristup početnim sirovinama – mekinjama (ljuske žitarica).

Od jedne tone mekinja (ljuske žitarica) se može proizvesti 10 000 tanjira, čiji su troškovi električne energije za proizvodnju 1 kg, koji čini svega 1,3 kg CO2 u poređenju sa 8,5 kg CO2 u procesu proizvodnje plastičnog jednokratnog posuđa.  Plitki ili duboki tanjiri se mogu koristiti u rerni ili mikrovalnoj pećnici, a takođe i kao kalupi za pečenje.

Ovi tanjiri se koriste za posluživanje hladnih i toplih jela, uključujući i supe. Iskorišćeno posuđe se može pojesti kao proizvod bogat mineralima, vitaminima i vlaknima, nahraniti životinje ili preraditi: za 30 dana će se pretvoriti u đubrivo. Ali pribori za jelo (viljuške i noževi) se ne smeju jesti, jer se oni sastoje od 10 % mekinja (ljuske žitarica) i od 90% biorazgradive plastike, koja je dobijena od kukurznog skroba. Zahvaljući tehnologiji vrućeg presovanja, posuđe Biotrem  se može upotpuniti logotipom ugostiteljskog preduzeća.

U planovima kompanije je proširenje proizvodnje stvaranjem preduzeća za proizvodnju eko-posuđa od pšeničnih i kukuruznih mekinja u Ukrajini. Slična tehnologija se može primeniti u bilo kom mestu, gde postoji početna sirovina.

Već sada na sajtu kompanije svi zainteresovani mogu da naruče besplatan uzorak proizvoda i plate samo međunarodnu dostavu sledećeg seta jednokratnog jestivog posuđa od pšeničnih mekinja:

10 tanjira prečnika 24 cm;

10 tanjira prečnika 20 cm;

10 ovalnih tanjira prečnika 24×16 cm;

10 dubokih tanjira (zdela) prečnika 10 cm;

10 kompleta viljušaka i noževa.

Video možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?time_continue=65&v=x3–Y30Ncmg&feature=emb_logo

Izvor: https://hvoya.wordpress.com/2019/05/13/biotrem/

Autor: Jovana Matić