Nezdravi brakovi pričinjavaju deci više bola od samog razvoda

, LIFESTYLE

Da li ste čuli za frazu ,,Zajedno smo samo zbog dece“ ? Istina je da loš brak nanosi više štete deci od samog razvoda, a evo i zašto.

Razvod nikada nije povod za slavlje. Bolan je kako za same aktere, tako i za decu. Ipak, deca će trajno patiti ukoliko odrastu u porodici gde roditelji često imaju sukobe.

1.Izgradiće identičan model nezdravog braka po uzoru na roditelje

Deca će postati prava slika i prilika odnosa svojih roditelja. Njihove svakodnevne rasprave za njih će biti potpuno normalne i gradiće takav odnos u budućnosti. Odrašće sa uverenjem da je takav model braka ispravan i to će za njih biti jedini postojeći vid odnosa, pri čemu neće znati za bolji.

2.Nikada se neće navići na situaciju u porodici

Uprkos tome što to traje godinama, deca se nikada ne priviknu na svađe svojih roditelja. Porodični sukobi utiču na socijalni i emotivni život dece i kod njih prouzrokuju probleme sa poverenjem, manjak samopoštovanja i osećanje bezvrednosti.Biće im teško da prevaziđu osećanje nesigurnosti, anksioznosti i krivice, i trebaće im mnogo vremena.

3.Biće podložniji stresu

Da bi deca naučila da se bore sa stresnim situacijama, potrebno im je zdravo okruženje, a to je obično njihov porodični dom. Kada on obiluje sukobima, svađama i vikom, to nije bezbedno mesto, već ono koje predstavlja stalnu pretnju. Deca koja odrastu u takvim porodicama podložnija su stresu i svaku sitnicu doživljavaju kao potencijalnu opasnost.

Ovo prouzrokuje anksioznost, koja može da dovede do noćnih mora, nesanice ili depresije.

4.Biće potreban veliki trud da izgrade zdrav emotivni odnos

Zbog modela braka svojih roditelja, deci će biti teško da se sa nekim zbliže. Biće potreban veliki trud da izgrade zdrave romantične veze, ali i prijateljstva. Za njih će biti teško da bez bojazni uspostave prisan prijateljski odnos ili da se sprijatelje sa kolegama.

5.Pokupiće loše navike

Prvo što će uraditi da bi sebe žaštitili je da pokušaju da umrtve svoje emocije. Posledica loše situacije u porodici su loše navike koje će iz nje pokupiti, kao što je prekomerni stres, preterano igranje video – igara, ili još gore, beg od realnosti. Štaviše, biće stalno napeti ili će ispoljavati agresiju i bes u igri sa drugom decom.

6. Biće im teško da pokažu svoje emocije

Kada se susretnu sa velikom količinom verbalne agresije, zanemarivanjem, lupanjem vratima, deca uče da ne pokazuju svoje emocije, jer to nije bezbedno. Plaše se da ne kažu nešto pogrešno i da im se ne uzvrati na taj način. Odrastu anksiozni i sa poteškoćama da se nekom otvore. Kao odrasli ljudi, primenjivaće ono što su videli u porodici i ponavljaće greške svojih roditelja.

Izvor:  bepostitive.me

Prevod: Anđela Mihailović