Kako da bezbedno kupujete iz fotelje – tokom „Crnog petka“, a i ostala 364 dana

, LIFESTYLE

Međunarodna popularnost „Crnog petka”, dana kada brojni trgovinski lanci i prodavnice snižavaju cene, od pre nekoliko godina ne zaobilazi ni Srbiju. Mnogi tada odlaze u potragu za željenim artiklima i nižim cenama, a neki koriste i popuste za kupovinu putem interneta.

„Crni petak“ često potraje i tokom vikenda, dok pojedine kompanije svoje popuste za kupovinu onlajn posebno promovišu i „Sajber ponedeljkom“. Bilo da se za kupovinu iz fotelje odlučite tokom dana popusta ili ostalih dana u godini, može vam uštedeti dosta vremena. Može vas i spasiti gužvi, naročito u sezoni sniženih cena ili nadolazećih praznika.

Ponudu možete da pogledate natenane, bez žurbe, uporedite cene i promišljeno ubacite stvari u virtuelnu korpu. Možda nećete moći pre kupovine da ih opipate i moraćete da verujete fotografijama proizvoda, ali ima nekih čari i u iščekivanju da pošiljka stigne. Ako niste zadovoljni, postoji način da proizvod vratite. Proverite pre kupovine opcije za isporuku kupljene robe, da li vam način i vreme isporuke odgovaraju i kako možete da ih uklopite sa svojim svakodnevnim obavezama.

Kurirske službe često donose pakete u radno vreme, što je nezgodno onima koji ne mogu da naruče isporuku na adresu na poslu. Takođe, prilikom kupovine uzmite u obzir i troškove isporuke. U slučaju da ste odabrali plaćanje naručene robe karticom preko interneta, važno je da vodite računa o tome da ovo plaćanje obavite na bezbedan način.

Osam saveta za bezbednu kupovinu preko interneta

1. Proverite da adresa veb-stranice na kojoj se vrši plaćanje počinje sa „https”.

2. Preporučuje se upotrebu sajtova koji imaju zagarantovani nivo zaštite. Sigurni sajtovi za plaćanje sadrže opciju aktiviranja usluge MasterCard 3D Secure ili Verified by Visa, koje omogućavaju bezbedna internet plaćanja.

3. Obratite pažnju na simbol katanca pored veb adrese – ukoliko je označen crvenom bojom, ili ukoliko pretraživač izbaci upozorenje da sertifikat nije validan, nikako ne treba unositi podatke o platnoj kartici.

4. Ne preporučuje se korišćenje kartice za plaćanja na nepoznatim sajtovima igara na sreću, kao ni na sajtovima za odrasle.

5. Nikada ne treba unositi PIN kod prilikom kupovine putem interneta, banke nikada neće tražiti dostavljanje PIN koda.

6. Nikada ne treba slati fotokopiju kartice e-mail-om.

7. Preporučuje se izbegavanje kupovine sa deljenih računara, poput onih u internet kafeima.

8. Potrebno je pročitati sva obaveštenja i poruke koje se pojave na ekranu pre samog plaćanja. Ako kupujete nešto od prodavaca iz inostranstva, dobro proučite uslove i vreme trajanja isporuke, jer se može dogoditi, na primer, da vaši novogodišnji pokloni stignu u februaru. Uzmite u obzir i troškove i vreme potrebno da vaš paket prođe carinu.

Više informacija o tome kako da kupujete bezbedno, izbegnete internet prevare, ali i o važnim temama u oblasti finansija, potražite na ErsteZnali.rs, besplatnoj i nekomercijaloj* platformi za finansijsku edukaciju.