Efekti klimatskih promena – Film koji ne želimo gledati

Kako nezvanično saznajemo šuška se o novom ostvarenju na svetskoj filmskoj sceni kakvo još nismo videli. Još uvek je borba oko toga ko će sve tumačiti glavne uloge jer nove prijave pristižu i kastinzi se ređaju. Film se snima na različitim lokacijama i uvek sa novim akterima ali se priča da je režiser osoba zaštićenog identiteta.

O cenama karti još se ne govori ali smo načuli da će se ostvarenje gledati pod vedrim nebom. Trenutna lokacija snimanja je Aljaska i hladniji krajevi. Uslovi su i više nego povoljni za snimanje kadrova o časovima plivanja. Dobili smo spisak lokacija na kojima će ekipa nastaviti svoj rad da bismo mogli da ih pratimo i izveštavamo o projektu  kao i da otkrijemo neke detalje vezane za film.

Područja prema podacima iz 2015. godine

  1. Veliki koralni greben – ovde se snima scena gladovanja – takozvanog  izbeljivanja korala. To znači da korali gube simbiotičku vezu sa organizmima koji stanuju u njima i prestavljaju izvor hrane pa korali gladuju.
  2. Grad Njutok u Aljasci – scena nestajanja grada- grad leži na zamrznutom tlu koje se zove permafrost. Zbog zagrevanja dolazi do otapanja leda, erozije tla tako da grad polako „tone“.
  3. Grad Mumbaj u Indiji – scena utapanja – navodi se da grad poseduje tek privremenu odbranu od poplava ali ne i od porasta nivoa mora.
  4.  Evropski planinski masiv Alpi – scena šoka usled zatvaranja skijaških centara i trovanja vodom – postoji opasnost po turizam i ski centre a takođe čak 40% evropskih voda za piće potiče sa Alpa što znači da klimatske promene utiču na vodeni ciklus u ovom području.
  5. Provincija Gansu u Kini-scene brisanja plavih linija karte-Kina je otkrila da je čak 28000 reka od 1990 godine nestalo. Dodatna suša i nestašice vode uz porast broja stanovnika zaista najavljuju alarmantno stanje.

Takođe smo dobili i preliminarni spisak mogućih glavnih uloga sa kratkim opisom njihovih biografija i planova za budućnost. Zapravo na bazi jednog neobičnog kriterijuma biraju se glavne uloge. Ko ima veći problem ima veće šanse da bude prvi na listi. Ona se ažurira dnevno.

  1. Pčele – zbog globalnog zagrevanja i ranijeg cvetanja cveća skraćuje se vreme za oprašivanje pa strepe za količine proizvedenog meda
  2. Kitovi – poremećeni  ritam njihovih životnih navika
  3. Azijski slonovi – nedostatak kiše smanjuje reproduktivnu sposobnost
  4. Žirafe – populacija je u proteklih 30 godina opala za čak 40%, što zbog krivolova što zbog nestanka bagrema (zbog promene klime) kojim se hrane
  5. Insekti – ukoliko bi se zemlja zagrevala po 2◦C do 2100 bi nestalo 18% vrsta
  6. Okeanske vrste ptica – ugrožavanje mesta za život, pravljanje gnezda
  7. Morski psi – porast temperature i kiselosti okeana povećava smrtnost embriona i tera ih da odlaze čak 30km na sever ostavljajući za sobom poremećen ekosistem
  8. Populacija leptira monarha – opala za 95% od 1980.
  9. Veliki majmuni jugoistočne Azije – krčenje šuma i gubitak staništa usled klimatskih promena.

Nakon angažovanja specijalnih agenata obučenih da prepoznaju talente došli smo do liste top tri kandidata:

  • Foke
  • Carski pingvini
  • Beli medvedi

Zbog globalnog zagrevanja zaražene foke Evrope pronašle su prolaze duž severne Rusije i severne Kalifornije  i sa sobom ponele virus PDV (Phocine distemper virus) vidrama Aljaske. Tako su se susrele arktičke i druge vrste foka i omogućeno je masovno širenje virusa u severnom Pacifiku.

Populacija Carskih pingvina mogla bi do 2100 opasti za čak 86% ukoliko bi nastavio da se otapa led Antarktika.

Beli medvedi nestaju zajedno sa Arktičkim ledom. Istraživanja pokazuju da oni masovno gube kilograme. Za samo 10 dana jedna ženka je u stanju da izgubi 23kg a sve je to posledica zagrevanja i nedostatka foka u periodu aprila kada je „sezona lova“ belih medveda. Takođe i nedostatak leda znači veće kretanje i gubitak energije medvedima.

Još uvek ne znamo kada će biti veliko finale ali kako protiče vreme izgleda da je projekat sve bliži ostvarenju. Ono što znamo je da je konkurs za uloge još uvek raspisan. I ko zna..možda bi mogao da se prijaviš. Svako može biti izabran. Savetujem ti da ako nastaviš da mirno sediš u udobnosti svog doma verovatno ćeš ugostiti režisera lično.

Autor: Ljuba Brković