Impuls prirode u očima Danice, Đorđa i Aleksandra Masniković

, PULS GRADA

Ako ste imali priliku da prodjete kroz Cumićevo sokače, sigurno ste morali da zastanete pored jednog malog lokala, jer su Vas iznutra posmatrali ni manje ni vise nego – sova, papagaj, noj i kameleon!

Životinje koje su oživljene na velikim sarenim platnima, hipersize formata od 3,5 metara izgledaju toliko realno, da će i onima koji nisu neki naročiti ljubitelji umetnosti, ovakvi prikazi probuditi divljenje.

Ta stalna postavka, stvorena iz kritičkog odnosa akademske slikarke Danice Masniković prema savremenom svetu, ima humanističku notu. Inspiraciju za svoja dela našla je u životinjskom svetu, podvodnom i kopnenom, u velikim i malim bićima. Tu su morski konjic, riba, konj i nosorog, skakavac i pevac. I svi su jarkih boja. Želja je bila, kako ova umetnica kaze, da u središte našeg sveta stavi bića koja su ‘neprimetan deo’ naše planete i koja zaslužuju veće poštovanje od čoveka. Simbolika je jasna – ptica kao simbol slobode, pevac kao buđenje novog dana. Tehnike kojima radi su crtez, akvarel, slika i grafika.

Ono što je najzanimljivije i što ova dela osim njihovih formata izdvaja od klasičnog slikarskog opusa je da su neki od njih dopunjeni steampunk stilom. To je pravac u dizajnu čiji su osnovni elementi različiti mehanizmi, poluge, opruge i zupčanici. Takvi detalji iskorišćeni su za još veće naglašavanje pojedinih delova životinja, pa tako umesto očiju, korišćene su stare lupe, umesto trupa mehanizmi sata ili delovi pisaće mašine kao i kožni kaiševi. Sve kao da dobija 3D efekat – možda su najbolje dočarane velike sovine oči koje doprinose realnom doživljaju posmatrača.

Odbačeni predmeti, nađeni na različitim otpadima, pijacama našli su svoju namenu u ovim autentičnim delima, ne samo u Daničinim slikama već i u skulpturama njena dva sina, koje su takođe sadržaji ove galerije i antikvarnice.

Đorđe i Aleksandar Masniković su svojom kreativnošću od različitih delova starih iskorišćenih predmeta, napravili nove i udahnuli im novu namenu – brodove, automobile, lokomotive i neobične ribe. Biće Vam zanimljivo da sami razaznajete odakle potiču delovi kojima su se poslužila ova dva vešta umetnika.

Ne čudi što se autentična Daničina dela nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja Beograda, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici. Neka od njih krase i zdanja Politike, Radio – televizije Srbije i Delta holdinga.

Spoj dve vrste umetnosti, slike i skulpture, predstavljen na neobičan način, osiguraće Vaše interesovanje na duže staze. Vratićete se sigurno u „Art studio DADA“ da proverite da li je neka nova životinja oslikana i ponovo sa oduševljenjem stajati pred njom i poželeti da je ponesete kuci.

Upoznavanje sa ovakvim vidom izražavanja još jednom je potvrdilo da umetnost treba da komunicira sa posmatračem, a to je kod ovih slika postignuto na najneposredniji nacin – skoro pa nemuštim jezikom, kroz pogled, pokret i životinjsku silu.

Izvor: http://www.danicamasnikovic.co.rs/galerija.htm

Instagram profil: art_studio_dada

Pripremila: Jelena Noveski