47. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL – FEST

, PULS GRADA

Međunarodni filmski festival FEST biće održan u Beogradu od 22. februara do 3. marta. Pored Sava centra ove godine projekcije će moći da se gledaju  i  u „Kombank dvorani“ nekadašnjoj Dvorani Doma Sindikata gde je ovaj festival prvi put i održan 1971. godine.

Posetioci će imati priliku da pogledaju 125 premijernih ostvarenja internacionalne selekcije. Glavni takmičarski program nudi 14 filmova iz Francuske, Libana,Argentine, Irana, Velike Britanije, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije, Rusije.

Festival otvara film Miljenica Jorgosa Lantimosa, premijerno prikazan u Veneciji i nominovan za 10 oskara, a zatvara film Oni italijanskog oskarovca Paola Sorentina o nekadašnjem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju.

Prvi Fest sa podnaslovom „Hrabri novi svet“ otvoren je 9. januara 1971. godine u Domu Sindikata. Zamišljen je kao godišnji presek najboljih filmova sezone, a prerastao je u jedan od glavnih događanja u kulturnom životu Beograda. Od 2015. godine postao je takmičarski festival koji je otvoren za sve kinematografije sveta i filmove koji se neće naći na redovnom bioskopskom repertoaru. Gosti ovog festivala bili su Bernardo Bertoluči, Sofija Loren, Džoni Dep i mnogi drugi.

 Žiri će odlučivati o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

Projekcije će se pored Sava centra i Kombank dvorane održavati i u Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra, Bioskopu Fontana, bioskopu Cinaplexx Ušće i Delta city. Do sada su obično svi filmovi prikazivani na jednom mestu u Velikoj Sali Sava centra gde se održava svečana ceremonija otvaranja i zatvaranja festivala.

Karte za projekcije u Sava centru, Kombank dvorani i Domu omladine mogu se nabaviti onlajn putem “Ticket vision” –a ( bivši “Eventim”), preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim “Ticket vision” prodajnim mestima. Cene karata se kreću od 250- 500 dinara.