Kriptovalute u Rovinju | Weekend Media Festival

, PULS GRADA

I ove godine u Rovinju je održan Weekend Media festival od 20-23. Septembra 2018. Tokom tri dana festivala učestvovalo je preko 5000 učesnika, 150 uticajnih govorinka, 550 novinara i preko 350 studenata.

U subotu 22. Septembra, od jedanaest časova, u dvorani Radni  vikend, održano je predavanje  Kriptovalute iznutra: Tko će počistiti nered? čiji su govortnici Željko Ivanković autor knjige „Besplatno – Uvod u političku ekonomiju digitalnog dobaˮ i Franjo Luković bivši CEO of Zagrebačke banka.

Kriptovalute  su digitalna, virtuelne valute koje se zasnivaju na kriptografiji i koja se programira takozvanim blokčejn sistemom. Mogu biti cenralizovane I decentralizovane.  Danas postoji puno kripto valuta od kojih su najpopularniji Bitkoin, NEO, Monero, Litekoin.

„Da bi kripto valuta bila prizvaćena kao novac potrebno je su da se obezbede preduslovi koji su: doboljan broj korisnika koji ga koriste, da bude nematerijalan, razmenljiv i mera vrednostiˮ- reči Željka Ivankovića.

Ono što predstavlja poseban izazov jeste mogućnost krađe, nesigurnost na berzama i stalne oscilacije vrednosti valute. Do sada su poznate tri velike krađe Mt.Gox hack 2014., DAO hack 2016. i Coincheck hack 2018. godine. Tokom krađe Mt. Gox nestalo je 450 miliona dolara, tokom krađe DAO 150 miliona, a Coincheck skandala nestalo je 530 miliona dolara. Ovako veliki debakli dovode u pitanje poverenje u kripto valute i njihovo postojanje.

Da li je postojanje sadašnjih kripto valuta samo uvetira u nastanak nekih novih koje će zauzeti mesto sadašnjim i promeniti novac koji sada poznajemo ili samo jedna faza u razvoju tehnologije ostaje nam da vidmo.

Mirjana Vasić

Fotografije: Mirjana Vasić