EKSKLUZIVNO: Prvi srpski film sniman u Vijetnamu!

, PULS GRADA

Dugometražni dokumentarni film „Road to Agarha“, autorke Tamare fon Štajner, koji je u fazi produkcije, prvi je srpski film sniman u Vijetnamu. Tamara fon Štajner, poznata je javnosti po hvaljenim, takođe dugometražnim dokumentarnim filmovima „Deliquenti“ (2013) i „Controindicazione“ (2016). Nastanak ovog filma podržao je i Filmski centar Srbije.

Sinopsis nam zasad otkriva sledeće: „Razočarani svetom u kome žive, deda Branko  i unuk Perun kreću na put u potrazi za mitskim mestom u središtu Zemlje, nadajući se da će pronaći bolji svet, svet koji ljudi još nisu stigli da unište“.

Reč je o opservacionom dokumentarcu koji režira i producira Tamara fon Štajner, dok je snimatelj Aleksandar Mijailović. Montažerka je Sanja Božić. Radi se o srpskoj produkciji, a u filmu će se čuti srpski, engleski, vijetnamski i laoški jezik. Film nastaje pod okriljem producentske kuće Nin Film, a uz pomoć Filmskog centra Srbije, koji je projekat ovog ostvarenja podržao na svom konkursu iz maja 2017. godine pod tadašnjim naslovom Put u središte zemlje.

Između ostalog, u dostupnoj rediteljskoj eksplikaciji, Tamara fon Štajner ističe: „Road to Agartha  je dokumentarni road movie koji nam govori da se bolji i svet sa više slobode nalazi u središtu nas samih i da možemo da stignemo tamo ako duboko zaronimo u svoju unutrašnje dete. Želela bih da ovim filmom nekoga nadahnem da se primakne sopstvenoj untrašnjoj slobodi jer će univerzuim na drugačiji način zavibrirati kada se više života pojavi na našoj planeti koja umire.“

Budžet je procenjen na 140 hiljada evra, a premijera se očekuje u maju naredne godine.