Ejbelu Ferari dodeljen “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke za zasluge u svetskoj kinematografiji!

, AKTUELNO

Proslavljenom američkom reditelju, specijalnom gostu 11. Beldocsa, Ejbelu Ferari (Abel Ferrara), 9. maja je dodeljena nagrada „Zlatni pečat“ Jugoslovenske kinoteke za zasluge u svetskoj kinematografiji.

Nagradu je Ferari uručio upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović. Tim povodom Ferara se obratio posetiocima rečima: „Hvala Vam mnogo. Cenim to što prikazujete moje filmove i što ih čuvate kao decu. U Americi ovakvu vrstu nagrada dodeljuju eventualno univerziteti. Nikada mi nije predstavljalo problem da ideju pretočim u film. Srećan sam što sam ovde, zahvalan sam ljudima koji su me pozvali da budem gost festivala.“Ferarin opus čine brojna dela kako igranog tako i dokumentarnog formata. Nagrada „Zlatni pečat“ je samo potvrda uticaja koji je ovaj filmadžija izvršio u svetu filma. S druge strane, iako već više od decenije ne živi u Americi, ostao je dosledan sebi i svojoj filmskoj poetici.

Ferarin opus čine brojna dela kako igranog tako i dokumentarnog formata. Nagrada „Zlatni pečat“ je samo potvrda uticaja koji je ovaj filmadžija izvršio u svetu filma. S druge strane, iako već više od decenije ne živi u Americi, ostao je dosledan sebi i svojoj filmskoj poetici.

Nakon uručenja nagrade, Ferara je okupljenima upravo i govorio na temu „Kako režirati sebe samog, tj. kako održati karijeru filmskog autora?“ u okviru masterklasa u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj.

Premijeru svog filma “Trg Vitorio” („Piazza Vittorio“) u Beogradu, Ferara je imao 8. maja u punoj sali Doma omladine Beograda. Povodom premijere svog filma o čuvenom trgu Vitorio, Ferara je izjavio: “Šta se dogada? Sve se dogada tamo, svi putevi vode na Trg Vitorio u centru Rima, blizu Železnicke stanice. Drago mi je što sam došao, volim Srbiju, srećan sam što sam ponovo tu. Drago mi je što prikazuju moj film, sviđa mi se energija koju su ljudi doneli ovde.“

Deo razgovora sa publikom u okviru Q&A sesije sa Ferarom, pogledajte na linku ispod.

Nakon projekcije filma i razgovora o filmu sa gledaocima, Ferara je na platou Milana Mladenovića pred brojim posetiocima zasvirao sa Horhe Itapuom (Jorge Itapuã), rediteljem filma ’Kapuera: Unutar igre’’ („Capoeira: Inside the Game“).

 

Izvor: BELDOCS