Svečano otvaranje Beldocs festivala

, AKTUELNO, KULTURA

Kao što je ranije pisano, Beldocs je jedan od najvećih dokumentarnih filmskih festivala na Balkanskom poluostrvu. Svoje prvo izdanje imao je 2008. godine, a ekipa festivala se trudi da napravi prostor u kome će se slaviti specifičnost dokumentarnog filma i debatovati o gorućim temama čovečanstva.

Zbog epidemije korona virusa koja je počela prošle godine, festival je poprimio hibridni oblik, tako da se sada filmovi emituju i u offline i u online izdanju.

Ove godine je 14. izdanje Beldocs festivala, pod nazivom „Reality Check”, koje će se održati od 9. do 16. septembra, kada će biti prikazano preko 100 dokumentarnih filmova, iz 16 različitih kategorija. Neke od ovih kategorija su eleMental koja je specijalni program filmova i diskusija posvećena mentalnom zdravlju; Naslovna strana, koja prikazuje aktuelna politička i sociološka dešavanja u svetu; Srpski takmičarski program, kategorija srpskog dokumentarnog filma, gde se autori domaćih filmova takmičiće za tri nagrade: najbolji film, najbolja kamera i najbolja montaža.

Početak festivala biće 9. septembra u 20:00 časova, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, a film otvaranja je „Faith and Branko”. Ovo je dokumentarac koji prati kulturološke razlike između muzičara Fejt i Branka i prikazuje njihov brak, koji je na testu usled različitosti i shvatanja da im je možda muzika jedino zajedničko.

Film prati odnos dvoje muzičara – Fejt Eliot i Branka Rosića. Razlog dolaska Fejt u Srbiju pre deset godina bio je učenje sviranja harmonike na romski način. Tada je upoznala violinistu Branka, i oni se zaljubljuju jedno u drugo, dok je ostalo istorija. Gledaoci će moći posle projekcije filma videti i čuti ovaj par, jer će održati mini koncert za publiku.

Iz kategorije eleMental publika može pogledati film „Silent Voice”. To je priča o MMA borcu – Havažu, koji je pobegao iz Čečenije kada je njegov brat otkrio da je on homoseksualac i obećao da će ga ubiti. Havaž je pobegao u Brisel, a jedinu vezu sa Čečenijom predstavljaju glasovne poruke njegove majke. Ovaj film prikazuje put čoveka koji pokušava da izgradi novi identitet u stranoj zemlji, daleko od svakog koga poznaje.

Prvo prikazivanje ovog filma biće 11. septembra u 17:00 časova u Kulturnom centru Beograda, a drugo 14. septembra u 22:00 časova u Domu omladine.

Iz kategorije Naslovna strana publika će biti u prilici da pogleda film „Odpuščanje”. Ovde je reč o prikazu patrijarhalnog društva koje se nalazi između prošlosti i sadašnjosti. Ovo je priča o ocu koji je izgubio kćerku i nalazi se u napetoj situaciji koja od njega zahteva da oprosti ubici svoga deteta i da se pomiri sa njegovom porodicom.

Borba ovog oca biće prikazana 15. septembra u 21:30 časova u Kulturnom centru Beograda.

Srpski takmičarski program je kategorija u kojoj će biti prikazan film o antifašističkom otporu u Jugoslaviji „Pejzaži otpora”. Film prikazuje sećanja antifašističke borkinje Sonje, jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji, koja je takođe bila i jedna od vođa pokreta otpora u Aušvicu. Film je proglašen za najbolji dokumentarni film u okviru Takmičarskog programa 27. izdanja Sarajevo Film Festivala.

Publika može uživati u ovom filmu 11. septembra u 20:00 u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije.

Autor: Zorana Vidojković

Izvor: Beldocs

Izvor fotografija: Beldocs arhiva