Шта значи живети у срећи и миру

, AKTUELNO

Студенти су различити по образовању и карактеру. Они на врху што су, узор су свима осталима за учење и напредак. Млади смо и чекају нас велике обавезе са првим запошљавањем. Ипак док смо ту, причајмо о онима који заслужују посебно поштовање.

Теодора Будановић студент је четврте године Правног факултета, Универзитета у Београду.  Рођена у Сомбору, још као мала од мајке је научила шта значи одговорност према послу и посвећеност породици. Она је увек била њен узор у свему што ради, најбољи саветник и „чувар страха“ пред сваки изазов. „Скромност је врлина, а рад се увек исплати“ водиља је за оваквог студента, који и поред тога што обавезе захтевају седење у читаоници по читав дан, успе да пронађе времена за кафу са колегама и пријатељима. Организација коју постиже у свему чиме се бави је управо оно што је чини успешним студентом.

Није била вуковац ни у Основној школи ни у Гимназији. Уписaла је Правни факултет по узору на мајчино образовање и занимање, и полако постала носилац свих вредних стипендија за четири године на основним академским студијама. Између осталог, наводи се стипендија Правног факултета за 2015./2016. годину, стипендија општине Сомбор за 2017.  годину, као и стипендија  Министарства просвете за посебно надарене студенте за 2018. годину.

Када је неко пита: „Теодора, који је твој кључ успеха?“

Она каже једноставно: „Увек се трудим да гледам шире у свему чиме се бавим и што тренутно изучавам. Трудим се да исто време издвојим за учење сваког предмета, али и да истовремено раздвојим битне од небитних чињеница. Увек ми је било важно да учим оно што волим, јер сматрам да човек једино тако може успети да живи у срећи и миру. Редовна сам на предавањима и имам друштво које ме испуњава.“

Иако је било дилеме да ли да упише факултет у Београду или Новом Саду, одлучује се за Београд, због развијеног културног живота и већих могућности за стручно усавршавање. Воли позориште и моду и труди се да слободно време томе посвети. Члан је мачевалачког клуба „Свети Ђорђе“ већ две године, и сматра да има све предиспозиције за будућег успешног адвоката или судију. Након обављене праксе у једној од најпознатијих адвокатских канцеларија у Србији, канцеларији Томановић, адвокатура је занима још више. Имала је прилику да се током четири недеље упозна, између осталог, са начином на који адвокати раде на посебним случајевима. Присуствовала је различитим суђeњима као и вештачењу на Медицинском и Саобраћајном факултету.

Иако јој је циљ да мастер студије настави у иностранству, прво би мастер уписала на свом факултету, како би одабрала грану права за коју жели да се специјализује. Не жели да прича о томе где види себе за пет година. Има велике планове и сигурна је у то да ће имати сталан посао, али живи у тренутку. Одлучује сада и бори се.

Пријатељи за њу мисле само добро. Изнад свега, она је један скроман али савестан студент. Млађим колегама би само поручила да се труде да заволе науку којом се баве. То је најбољи пут до успеха. Сигурна је и у то да срећа постоји за свакога, само је питање у ком се облику јавља.