Google kao doktor medicine: Da li mu verujete?

, AKTUELNO

Istraživanja u Americi iz 2013. godine rezultirala su podacima da od 81% korisnika Internet usluga, 59% populacije koristi popularne pretraživače poput Google-a, Bing-a i Yahoo-a u potrazi za različitim medicinskim informacijama za sebe ili za nekog drugog. Sa druge strane, 35% korisnika na internetu je otišlo korak dalje i na taj način je tražilo medicinske dijagnoze svog zdravstvenog stanja.

Da li i vi koristite internet pretraživače u ove svrhe? Verujete li u sve što pronađete i pročitate na internetu o svom tekućem zdravstvenom stanju?

Sigurno je da smo svi bili u situaciji da nismo sigurni zbog čega imamo glavobolju ili druge tipove bolova, povišenu temperaturu i ostale psihofizičke simptome.

Ukoliko je u takvim situacijama prva stvar koju uradite da uključite računar i potražite podudaranje simptoma sa bolestima koje vam pretraga na internetu nudi, moguće je da imate cyberchondriju.

Cyberchondrija predstavlja neosnovanu zabrinutost zbog različitih uobičajenih zdravstvenih simptoma zasnovanih na online pretraživanju dijagnoza (online dijagnoze). To postaje veliki problem koji prerasta u zavisnost od aktivnosti takvog tipa, kada god se nađete u prilici da vam zatreba potencijalna medicinska pomoć, ukoliko previše često praktikujete online dijagnostikovanje problema.

Cyberhondrija podrazumeva i opsesivno pretraživanje interneta u potrazi za simptomima, koju imaju, ili ne moraju imati veze sa tekućim zdravljem, odnosno podrazumeva i iracionalne strahove i anksioznost online dijagnoziranja na internetu.

Često se dešava  da vam vaši bezazleni simptomi deluju zastrašujuće, a pretraga na internetu čini da stvari izgledaju gore nego što jesu. Tada slede panični napadi koji čine vaše simptome većim i jačim.

Da li su i vama različite vrste neizlečivih bolesti i tumora prvo što se pojavljuje pri samodijagnostifikovanju tekućeg zdravlja na internetu?

Isto istraživanje pomenuto na početku teksta, u Americi, pokazalo je da su tumori i seksualno prenosive bolesti prva stvar koja vam se pojavi kada pretražujete o simptomima neke bolesti. To je zbog toga što vam Internet pretraživač uvek prvo prikazuje najčešće pretraživane stvari, koje nisu uvek i najrelevantnije.

Zbog takvih situacija Google planira i usavršava pretragu na internetu gde više ne bi trebalo da vam se dešava da vam pri pretrazi prvo izlaze najteži slučajevi bolesti, već neka uobičajena stanja koja su najrelevantnija, verovatnija i koja neće prenositi paniku i bespotrebnu anksioznost.

To bi trebalo da bude pozitivan korak ka rešavanju problema cyberchondrije i pogrešnog lečenja velikog broja svetske populacije koji se, umesto doktoru, okreću Internetu.

Na online platformama se nalazi neverovatno veliki broj korisnih informacija i kolekcija tekstova i podataka od koristi, ali lečenje putem Interneta najčešće nije jedan od njih. Najbolja opcija je još uvek tradicionalna poseta pravom lekaru.

Na internetu takođe postoje brojne aplikacije i sajtovi koju nude usluge online zdravstvenog savetovališta, na kojima se čak i navodi da oni služe samo za informativne svrhe ali ne i za medicinsko lečenje, što naravno niko od nas ne uzima u obzir, već ono što pročitamo na takvim sajtovima i forumima uzimamo slepo, bez rezerve.

Čak i ako vam se može desiti da vam se Internet i dijagnoza koju vam doktor odredi poklope, sledeći put ne mora da bude takav slučaj. I nikako ne preduzimajte korake i terapije koje pročitate na Internetu, savete drugih ljudi na forumima i njihove terapije, jer pogrešne dijagnoze ili doze lekova i preparata mogu da ugroze vaše zdravlje i doprinesu mnogo većim problemima.

 

Autor: Marković Milica

Fotografije preuzete sa pixabay