Jedan dan u solarnom paviljonu: Postavka Arhitektonskog fakulteta na ovogodišnjem Festivalu nauke

, AKTUELNO

Postavka na Festivalu nauke zapravo je umanjena i pojednostavljena verzija projekta TWISTBOX – projekta pustinjske kuće sa kojim Arhitektonski fakultet u saradnji sa ETF-om, TMF-om i MF-om učestvuje na prestižnom medjunarodnom takmičenju Solar Decathlon Middle East – SDME 2018.

Posetioci festivala biće u prilici da ušetaju u naš paviljon i obiđu umanjenu i pojednostavljenu verziju projekta TwistBox – karakteristična spoljna opna kuće zagonetno će sakrivati unutrašnjost paviljona, koji će sadržati edukativnu postavku. Unutra će posetioci moći da kroz VR naočare ušetaju u 3D prikaz i sagledaju kako će naša pustinjska kuća izgledati kada bude sagrađena, da vide maketu kuće, kako izgleda i funkcioniše solarni panel koji će kuću snabdevati električnom energijom…

Takođe, saznaće kako se to razne kuće širom sveta prilagođavaju klimatskim uslovima, kako planiramo da našu pustinjsku kuću rashladimo, kako to da će u našoj kući utičnice biti bezbedne, kako svetlost može da se koristi za prenos informacija, čemu služi i od čega planiramo da napravimo belu spoljašnju opnu kuće…

Interaktivni deo postavke obuhvata ne samo virtuelne 3D prikaze TwistBox paviljona, već i edukativne sadržaje. Edukativni sadržaj pod nazivom ArhiPuzzle predstavlja igru koja u formi 3D slagalice omogućva posetiocima da se upoznaju sa osnovnim principima projektovanja: usklađivanje rasporeda prostorija i izgleda fasade sa orijentacijom kao i logična funkcionalna organizacija stana.

Takođe, još jedna edukativna igra pokušaće posetiocima da približi raznolikost tradicionalnih kuća širom sveta i načine na koje se u različitim delovima sveta kuće prilagođavaju klimatskim uslovima. U igri koju smo nazvali ‘’Kuća i klima’’ na mapi sveta biće zadatak rasporediti tradicionalne kuće sa predelima u kojima se javljaju. Ovaj sadržaj razvili su studenti prve godine master studija u okviru izbornog predmeta ‘’Projektovanje i građenje u skladu sa klimom’’.

Vidimo se od 14. – 17. decembra u hali 7 Beogradskog sajma!

Izvor fotografija: Tim projekta