Spektakl na nebu

, AKTUELNO

Svake godine Zemlja u ovo doba prolazi kroz ostatke i prašinu Halajeve komete. Halajeva kometa je prva kometa za koju su ljudi ustanovili da je periodična. Ona prolazi pored Zemlje svakih 74 do 79 godina i obilazi oko Sunca. Poslednji put je viđena 8. marta 1986. godine.

Orionide, meteorska kiša koja nastaje kada Zemlja prolazi kroz ostatke i prašinu Halajeve komete, vidi se sa Zemlje svake godine u oktobru i novembru. Ove godine će se videti od 2. Oktobra do 7. novembra. Vrhunac aktivnosti dostiže ovog vikenda, između 20. i 21. oktobra. Na vrhuncu može se videti do dvadeset meteora (u narodu poznato kao zvezde padalice) u jednom satu.
Meteorska kiša Orionide je dobila naziv zato što izgleda kao da meteori dolaze iz pravca sazvežđa Orion, ali meteori se mogu videti na celom nebu. Orionide su jedna od dve meteorske kiše koje nastaju usled Zemljinog prolaska kroz ostatke Halajeve komete. Duga kiša je Eta Akvaridi i vidljiva je u maju.

                                                                             sazvežđe Oriona

 

Saveti za osmatranje meteorske kiše i noćnog neba

 

U noći između 20. i 21. oktobra Orionide je najbolje posmatrati oko jedan sat posle ponoći i nekoliko sati pre svitanja. Centar aktivnosti tražite na istoku ili malo ka jugo-istoku. Posmatranje noćnog neba zahteva i što manju svetlosnu zagađenost. Ako ste u mogućnosti posmatrajte kišu i noćno nebo van grada. Ako niste u mogućnosti da idete negde van grada, dovoljno je da se u gradu sklonite na malo mračnije mesto. Čak i neki park bez uličnih svetala može mnogo da znači. Ljudskom oku treba oko dvadeset minuta da se privikne na mrak. Što više budete gledali u noćno nebo, to će ono postajati svetlije i sve više zvezda ćete videti. Posmatranju noćnog neba može vam pomoći aplikacija za Android – Sky map. Aplikacija je interaktivna i pokazuje noćno nebo u realnom vremenu. Možete videti gde se nalaze sazvežđa, planete i zvezde.

Želim vam vedro nebo i lep provod!

 

Arsenije Radenović