T- veštine do uspeha – Omladinska razmena u Topoli

, AKTUELNO

Omladinska razmena „T- veštine do uspeha” održana je od 1. do 8. novembra 2017. godine u Topoli. Na razmeni je učestovalo 30 učesnika iz šest zemalja: Srbije, Nemačke, Hrvatske, Makedonije, Turske i Kosova* u svrhu razvijanja veština komunikacija i prezentacije koje su neophodne za bolje predstavljanje i pronalaženje posla.

 „T oblikovane veštine” ili „T oblikovan radnik” je izraz koji koriste osobe zadužene za selekciju zaposlenih  prilikom zapošljavanja, kako bi se objasnile sposobnosti potencijalnih radnika. Naziv je dobio po velikom slovu T, s obzirom na to da se na donji deo slova T, vertikalnu  liniju, beleže znanja i veštine u određenom području, dok se na gornju liniju slova T, beleže komplementarne veštine, veštine komunikacije, kreativnosti, mogućnosti da se znanje upotrebi u međusektoralnom području, mogućnost da se problem sagleda iz drugačije perspective, kao i mogućnost sagledavanja situacija izvan polja sopstvene ekspertize. Sagledavanjem obe linije dolazi se do najpoželjnijeg radnika, tj. radnika koji se najbolje uklapa u traženi posao.

„Tokom projekta shvatio sam zašto je bitno učestvovati na omladinskim razmenama. One okupe mlade ljude iz Evrope i učine da se osećamo kao jedna velika porodica. Moj život se promenio zahvaljujući novim, sjajnim prijateljima. Ovaj put mi je dao mnogo pozitivne energije da se borim za svoje snove. Zahvalan sam na ovoj mogućnosti, učinila je moj život mnogo živopisnijim” – reči su Rolanda, učesnika iz Estonije.

Tokom omladinske razmene mladi su imali mogućnost da se druže sa vršnjacima iz različitih evropskih zemalja, upoznaju kulture drugih zemalja, zajednički rade na projektu, upoznaju se sa „T konceptom veština”, drže prezentacije i učestvuju u diskusijama na temu liderstva, nenasilne komunikacije, asertivnog ponašanja i prezentacijskih veština.

 „Veoma je bitno shvatiti važnost aktivizma, a posebice smatram da je trend i sama potreba aktivizma i volonterizma kod mladih nužna, pogotovo u našoj regiji. Preporučila bih svakome da iskusi barem jedanput takvo iskustvo, no, znam već mnogo ljudi koji često sudjeluju na razmjenama takvog tipa jer su primijetili koristi razmjena mladih” –  kaže Dina Krajčić iz Hrvatske, učesnica projekta.

U okviru razmene, osim radionica, učesnici su mogli da posete Oplenac, Karađorđev grad, kuću Kralja Petra i Vinogradarevu kuću i upoznaju se sa istorijom Srbije.

„Učesnici iz Makedonije, i ja lično, veoma smo zadovoljni celom organizacijom omladinske razmene u Topoli, počev od teme i radionica do druženja. Kao neko ko se profesionalno bavi omladinskim radom i lično učestvuje u neformalnom obrazovanju mladih, mogu reći da su grupni rad i diskusije sa učesnicima postigle veoma pozitivan uticaj na mene i moj razvoj” – reči su Nataše Andove, učesnice iz Makedonije.

Projekat je podržan od strane Evropske komisije, Erasmus+ programa, a Kulturna organizacija mladih je  po drugi put ugostila mlade iz Evrope u Topoli.

Mirjana Vasić

Fotografije:  Lična arhiva autora