Strah od javnog nastupa (ni)je nepobediv

, AKTUELNO

Strah od nastupa u javnosti jeste jedan od najvećih ljudskih strahova. U rangu je sa strahom od smrti, a za neke ljude i veći od njega. Trema, njegov stalni pratilac, prisutna je kod nas skoro svakoga dana, bilo da govorimo pred publikom, polažemo ispite, razgovaramo sa prijateljima.

Strah od nastupa u javnosti je iracionalan strah, što znači da nas negativni tokovi naših misli dok nastupamo vode sve većem strahu koji se manifestuje emotivnim i fizičkim simptomima, ankzioznošću i u nekim slučajevima i napadima panike.

Lupanje srca, osećaj da ostajemo bez daha, znojenje, samo su neki od fizičkog manifesta treme koja nam se javlja u toku nastupa.

Tehnike i saveti kako da tremu preokrenete u vašu korist, nalaze se u nastavku teksta.

-Trema je najveća u prve tri minute vašeg govora. Vaš negativni, subjektivni osećaj je daleko veći od onoga kako vas publika zaista vidi. Budite samouvereni. Visoko samopouzdanje je u pozitivnoj vezi sa dobrim javnim nastupom.

-Opustite svoje misli i vežbajte svoj glas. Vežbe meditacije ili tiha muzika pred govor vam mogu pomoći da se opustite. Ne govorite previše preglasno, ni previše tiho, trudite se da se prijatno osećate i da vas publika vidi kao samouverenog govornika.

-Pripremite više od onoga što planirate da kažete. Uvek možete računati na to da ćete imati više vremena za vaš govor pa budite pripremljeni. Nešto ćete zaboraviti u trenutku govora pa je dobro da imate više pripremnjenog teksta.

-Pronađite u publici osobu, ili mesto u prostoriji na koje ćete se fokusirati dok govorite umesto da stalno šetate po prostoriji i nikako ne zaklanjajte projektor, i ne naslanjajte se na govornicu.

Pokažite emociju.  Trudite se da ne budete previše robotizovani dok govorite. U redu je da povremeno prošetate, da se nasmejete i koristite ruke. Isto tako, trudite se da „se ne razmahujete rukama“ i da vaši pokreti prate vaše reči. Možete pokretima da ilustrujete ono što kažete, recimo nabrajanja, da pokažete veličinu stvari i slično.

-Koristite šale. Započnite vaš govor, prezentaciju sa nekom kratkom šalom, ili anegdotom.  Naravno, uvek postoji rizik odabira šale, ali će one vašu prezentaciju učiniti interesantnom i razbiće monotoniju u njoj. Trudite se da je ona povezana sa temom vašeg govora jer ćete time razbiti napetost i opustićete i sebe i publiku.

Vežbajte pred ogledalom. Vežba je najbolji način da usavršite vaše veštine javnog nastupa. Vežbanjem dovodite sebe do savršenstva.

Naučite da improvizujete. Što više puta budete ponavljali vaš tekst, bićete u stanju da bolje održite vaš govor i da kada je potrebno u datom trenutku poradite na onome šta želite da istaknete.

-Zauzmite dok vežbate neku od „moćnih poza“ (kao što to čine Usain Bolt ili Cristiano Ronaldo, na primer) jer vam one pomažu u jačanju samopouzdanja. Primenjujte ih nekoliko puta na dan, kad god se setite i u posmatrajte kako se vaše držanje i samopouzdanje popravljaju.

Poenta. Trudite se da znate tačno šta želite da kažete, kako da to predstavite i prenesete. Ne budite previše opširni i razmislite o poruci koji želite preneti publici.

Ne koristite previše statističkih podataka. Njih možete koristiti na početku vašeg izlaganja, ali ne preterujte. Umesto njih možete podeliti vaša iskustva i fokusirati se na ono što publika želi da čuje.

Snimajte svoj glas. Mnogi od nas ne vole zvuk svog snimanog glasa. To je zbog toga što ga snimljenog čujemo drugačije nego što on zaista zvuči. Ukoliko je vaš govor na engleskom, možete koristiti Ummo aplikaciju koja će vam dati povratnu informaciju na snimljeni govor, o vašoj gramatici, dikciji, vašem izgovoru, brzini izgovaranja i uz njeno korišćenje vaš govor možete dovesti do savršenstva.

Ne koristite poštapalice. Rečima „ovaj“, „dakle“, „znači“ i „i slično“ nije mesto u vašem govoru. U suprotnom ćete delovati neprofesionalno i nepripremnjeno.

Uključite publiku. Ne budite monotoni, spremite nekoliko pitanja za publiku i isto tako ostavite vremena za njihova pitanja. Dobro razmislite kakva pitanja bi mogli da vam postave i unapred pripremite odgovore.

 

Autor: Marković Milica

Fotografije preuzete sa pixabay.