Salsa – zavodljivi ples koji pomera granice

, AKTUELNO

Kladim se da vas je neko iz vašeg sigurno pitao da mu se pridružite na nekoj salsa žurki. Možda biste se i pridružili, ali vas je sramota, ne znate korak, šta ako se obrukate. Uostalom, neki kažu ,,ma šta će mi to da se vrtim, bolje da odem na neku rok svirku ili u kafanu.’’
Momci, verujte da ćete žene ostaviti bez daha ako pokupite makar osnovne korake.
Devojke, naučite salsu i pustite da vas ritam vodi. Izgubićete pojam o vremenu.
Srećom, u Beogradu ima dosta klubova u kojima možete naučiti korake. Prepustite se ovim egzotičnim i veselim ritmovima i oduševite društvo svojom tehnikom. Vladaćete podijumom za igru.
Šta je zapravo salsa i kako je stekla toliku popularnost u Beogradu?

Izvor: https://www.facebook.com/skolasalsabeograd/

Poreklo salse
Smatra se da salsa vuče svoje poreklo sa Kube, tačnije iz kubanskog sona. Zapravo, salsa predstavlja jednu neverovatnu mešavinu karipskih plesova, te je rezultat različitih muzičkih pravaca, poput ča-ča-ča, dominikanskog merengea, portorikanskog plena, kolumbijske kumbije i drugih. Formalno, smatra se da je ovaj ples nastao u Njujorku krajem šezdesetih godina prošlog veka. Zašto baš tamo a ne na Karibima, verovatno se pitate. Mnogi umetnici i muzičari sa prostora Latinske Amerike su počev od 1930-ih naglo dolazili u ,,Veliku jabuku’’ kako bi napravili karijeru, tako da su se uticaji različitih kultura i muzičkih formi preplitale.
Zaista, čar salse je upravo u tom spoju i fuziji muzičkih pravaca, što je čini velikom riznicom različitih pokreta.

Kako igrati salsu?
Kad smo kod pokreta, smatra se da oni nisu preterano teški i komplikovani, barem za početnike. Relativno lako ćete savladati osnovni korak (basico), ali bitno je da savladate igru sa partnerom. Ono što je karakteristično za salsu jeste ritam 1-2-3 i često uvrtanje. Igrači salse plene svojom pojavom, energijom i veštinom i njihov nastup ostavlja bez daha. Ono što mnoge privlači kod salse jeste taj vid improvizacije i opuštenosti, što vam otvara mogućnost da se razigrate. Dakle, niste sputani krutom formom, na vama je da budete što maštovitiji. I da mrdate kukovima i ramenima, naravno.
Muškarci moraju da znaju da ,,vode’’, što im može malo stvoriti blagi pritisak u početku, ali kroz vežbu se stekne potrebno samopouzdanje i veština.

Salsa u Beogradu
Velika je verovatnoća da je mnogim laicima prva asocijacija na latinoamerički ples u Srbiji upravo salsa! To uopšte ne čudi, s obzirom na globalnu popularnost ovog plesa. Za popularizaciju salse u Beogradu su uglavnom zaslužni Kubanci, te ne čudi što je upravo kubanska forma salse (kazino) najprisutnija. Postoji desetine klubova u kojima možete izučavati salsu, na vama je da se odlučite.

Salsa Studio Beograd
Mi vam definitivno preporučujemo Salsa studio Beograd, kao mesto na kome krećete sa osnovama salse i lagano upijate ovo neverovatno bogato kulturno nasleđe Latinske Amerike. Članovi Youth Now redakcije su početkom septembra krenuli sa časovima salse i opšti je konsenzus da smo više nego zadovoljni.

Izvor: https://www.facebook.com/skolasalsabeograd/

Za to su zaslužni instruktori Salsa studija Beograd, Huan de Dios Gala i Bojana Gala, koji su svojom harizmom i energijom zarazili sve polaznike i motivisali ih da se maksimalno potrude u ovladavanju salsa tehnika. Iako relativno mlada škola plesa (osnovana je 2013), uspela je za kratko vreme da stekne veliku naklonost polaznika i privuče više od 120 aktivnih članova. Pored salse, izučavaju se i baćata, afro-rumba i regeton. Pored redovnih kurseva, ova plesna škola je poznata i po salsa žurkama koje se organizuju svakog vikenda u Dobračinoj 30a, gde se i nalazi plesni studio.

Izvor: https://www.facebook.com/skolasalsabeograd/

Za one koji žele da iz ovih stopa krenu na salsu, pozivam vas da dođete u subotu 14. oktobra prisustvujete času. Do 1. novembra traju besplatni časovi salse, potrebno je samo da dođete u Dobračinu 30a svake subote i nedelje u 18.30.
Ako želite da saznate više o Salsi studiju Beograd, pogledajte njihovu fejsbuk stranicu.
Vreme je da uz salsu izdominirate podijumom za igru!

Igor Ivašković