Napravimo mesta za ples!

, AKTUELNO

Poruke sa jedinstvenog međunarodnog skupa za zagovaranje bolje pozicije savremenog plesa u Srbiji i regionu

NAPRAVIMO MESTA ZA PLES!

Stanica – Servis za savremeni ples

U okviru ovogodišnjeg jubilarnog, desetog Kondenz festivala održan je veliki međunarodni skup “Nomad Dance Advocates” u oblasti savremenog plesa, koji se bavio zagovaranjem bolje pozicije ove oblasti u Srbiji i regionu. Ideja programa bila je da se kroz diskusiju, neformalni razgovor, ples i umetnost povežu predstavnici Ministarstva kulture, gradske administracije, članovi nezavisnih umetničkih udruženja i umetnici, u zajedničkom stremljenju ka pronalaženju novih rešenja za unapređenje rada domaće nezavisne plesne scene i scene u regionu.

Na skupu na kome je učestvovalo 100 učesnika iz više od 30 zemalja, od SAD do Rusije i od Litvanije do Grčke, kao i iz svih balkanskih zemalja, dokazan je ugled domaće plesne scene i Stanice u međunarodnim okvirima. Važnost ove inicijative potvrdio je i makedonski ministar kulture, Robert Alagjozovski koji je govorio na skupu, kao i predstavnici ministarstava kutlure Hrvatske, Bugarske i Švedske.

Robert Alagjozovski Fotografija: Aleksandra Perović Mihajlović

Skup je, po svom neobičnom formatu koji je uključivao izvođačke elemente u sve segmente konferencijskog rada, pokazao i da je savremeni ples, u poređenju sa ostalim umetničkim poljima, učinio svoj maksimum kao samooorganizovano polje širom Balkana i da je došao krajnji trenutak da se ono uvede u sistem kulture na najvišem nivou. Zato je izuzetno važno dalje insistirati na strategijama saradnje i međusobne podrške jer one imaju veliki uticaj  na lokalnu scenu da nastavi dijalog sa institucijama i dalje zagovara da one počnu da dele svoje postojeće resurse.

Učesnici skupa složili su se da treba dalje insistirati na tome da se savremena umetnost mora dugoročno podržavati jer je ona buduće kulturno nasleđe.

Marijana Cvetković, menadžerka Stanice – Servisa za savremeni ples je izjavila:

– “Nakon razmatranja slučajeva svih plesnih centara u Regionu (Bukureštu, Ljubljani, Zagrebu, Skoplju, Sofiji), videli smo da samo Beograd i Novi Sad nemaju nikakav zvaničan i adekvatan prostor za savremeni ples i da je to prioritet za plesnu scenu, a morao bi biti i prioritet za kulturne vlasti na nivou gradova i Ministartstva kulture i informisanja Srbije. Taj budući centar mora biti organizovan kroz javno-civilno partnerstvo i po modelu koji omogućava otvorenost, inkluzivnost, transparentnost i saradnje na svim nivoima jer je to jedini način da obuhvati sve interese i oblike plesa kod nas.

“Nomad Dance Advocates” međunarodni skupovi pre Beograda održani su u Skoplju i Sofiji.