“Korak po korak” sa Beogradom

, AKTUELNO

Zašto izlazak sa prijateljima ponekad ne bi bio drugačiji?

Polovinom marta, imali smo priliku da kroz jedan od projekata organizacije „Inkluzivni pokret“ obiđemo Beograd i njegove znamenitosti. Projekat pod nazivom „Korak po korak“ okupio je dvadeset mladih ljudi, kao i mlade sa invaliditetom, kroz jednu šetnju gradom, imali su prilike da obiđu i bolje se upoznaju sa istorijom i kulturom grada u kome trenutno žive.

Šetnja je započeta na Kosančićevom vencu. Putujući kroz istoriju dinastije Obrenović, projekat je započet tamo odakle je ta dinastija započela vladavinu u Beogradu, u konaku čuvene Kneginje Ljubice, žene Miloša Obrenovića. Tu smo imali mogućnost da kroz monodramu pod naslovom „Na kafi kod Knjeginje Ljubice“ čujemo, saznamo i osetimo doba u kojem je ona živela.

Sa Kneginjom zajedno na jutarnjoj kafi

 

Sledeća destinacija koju smo obišli bio je paviljon „Cvjete Zuzorić“ gde smo od direktora saznali kako je nastala ta galerija, kakvo je stanje u kulturi, a tokom tih dana je bila postavka umetničkih slika Dušana Đurića i Miroslava Mašina. Potom smo otišli u galeriju ULUS gde je postavku svojih skulputra pod nazivom „Skulpture koje cure“ imao akademski vajar i slikar Balša Rajčević. Mnogi su ovde bili iznenađeni, jer do sada nismu imali priliku ne samo da vide izložbu, već i od samog umetnika da saznaju kako jedno umetničko delo nastaje.

Ispred prepoznatljivog gradskog paviljona

 

Kada smo se već uveliko vrteli u centru, bilo je neizvodljivo ne posetiti najstariju instituciju kulture, odnosno „Narodno pozorište“. Kustos muzeja Narodnog pozorišta nas je sproveo kroz njegove skrivene kutke, odveo do dasaka „koje život znače“ gde smo mogli barem na tren da sebe zamislimo kao glumci, a ne samo kao publika. Potom smo obišli i sam muzej koji se nalazi u podnožju zgrade. Videli smo opremu koja se koristi za određene predstave, kao i neke radove scenografa koje su rađene u periodu 20.veka.

Za sam kraj projekta ostalo je nešto i za ljubitelje najpoznatijeg napitka, kojeg kada spomenete prvo vam padne susret s najdražim prijateljima, gde se uz slatke razgovore uživa u njoj. To je kafa. U Prirodnjačkom muzeju smo saznali ponešto o ovom napitku, ne samo o njenom istorijskom nastanku, već kako izgleda, koje vrste postoje i na koje načine je narodi koriste širom sveta.

Posle ovakvog fantastičnog dana i druženja, nije ništa drugo ostalo nego da se utisci i nova poznanstva uz kaficu i bolje usaglase.

Jedva čekamo novu edukativnu turu ”Korak po korak”!

 

Maletić Jelena

Izvori fotografija: privatna arhiva