Zastani na tren

, AKTUELNO

U eri tranzicije i brzog napretka, nemamo vremena da usporimo. Spremamo ispite na brzinu, jedemo brzo, brzinski volimo i ljubimo. Onda kada padne noć, zapitamo se – da li sve ima smisla?

Hej ti, što čitaš ovo, zastani na tren! Poklonjen ti je još jedan dan života. Novih dvadeset četiri sata za prilike, ispravljanje grešaka i nadoknadu propuštenih prilika. Pregršt novih minuta i sekundi za udah lepote života. Kada ustanemo ujutru, često se žalimo. Kukamo na život, na profesore, na ljubav… drugi su odgovorni za naše muke. No, koliko smo uistinu u pravu, a koliko tražimo izgovore?

Zaboravili smo na blagodeti u našem životu. Zaboravili smo na mala sitna zadovoljstva koja čine život. Kada smo se posljednji put zahvalili na nečemu? ”U nekim izazovnim situacijama, zahvalnost nas navodi da bolje sagledamo šta nam se dešava i da napustimo svoje stare predstave o tome. Tako ona postaje preokret uma, promena orijentacije, svesna posvećenost ljubavi i prihvatanju sveta onakav kakav jeste. Izražavanje zahvalnosti traži od nas da se dublje zagledamo u svoj život i da u njemu vidimo one dobre i lepe stvari, obogaćujući tako živopisno platno života.”
(Izvor: Love sensa)

Težimo da ovaj svijet bude ljepše mjesto za život. No, on treba biti ljepši jer smo mi u njemu. Uradite nešto da obojite Vaš dan vedrim bojama. Ustanite ranije, uživajte u zracima sunca ili kiše. Recite hvala ili udelite kompliment. Pomozite ljudima u nevolji. Darujte nekome osmeh. Možda nema nikog s kim bi podelio/la radost istog?

Da bi ste bili srećni, morate prihvatiti okolnosti, da bi sa tog nivoa krenuli dalje, u pozitivne promjene. Sreća nema ime, prezime, boju, miris ni oblik. I svako je različito definiše. Ono što je svima zajedničko, da nije neki vanjski fenomen, već osećanje nastanjeno u našem srcu. No, toga treba postati svestan. Nekada je put do sreće bolan, ali kada odbacimo bolnu prošlost, bolne uspomene, i sve ono što nije deo naše ličnosti, postajemo biće spremno na rast i prihvatanje tog predivnog osjećaja.

Ono što sigurno znam je da nekoliko jednostavnih koraka može promeniti Vaš život:

osmeh, empatija, iskazivanje jasnih osećanja, njegovanje pozitivnih odnosa, ljubav prema sebi, zahvalnost… I za kraj – radite ono što zaista volite, a ne ono što bi drugi voleli da radite. U danu postoji bar jedna minuta u kojoj možete uraditi nešto za sebe. Nazovite je minutom za sreću, zaslužujete to!

Bojana Aleksić, pedagog