Simbolika Beograda: Tajna premeštanja Palate pravde

, AKTUELNO

Mnogi evropski gradovi imaju razvijenu infrastrukturu, imaju svoju skrivenu simboliku i tajne koje će vam turistički vodiči rado odati uz određenu cenu turističkog aranžmana.

Tako Sarajevo ima Inat kuću čijiem se vlasniku 1892. godine nije svidela ideja da mu kuća bude srušena zbog izgradnje Gradske vijećnice pa je od austrougarskih vlasti zahtevao da mu kuću premeste na drugo mesto, ciglu po ciglu. Prag se može pohvaliti Vilsonovom ulicom koja je magistrala prosečena kroz istorijski centar grada. Komunisti su je napravili 70-ih godina kako bi (što neki stanovnici Praga tvrde) tenkovi lakše mogli da dođu do praškog Trga Republike i tako svako novo Praško proleće pretvore u Sumrak sagu, a učesnike protesta u Prašku šunku.  Beograd koji postaje sve češća turistička destinacija, žudi za zanimljivim sadržajima koje će predstaviti turistima uz adekvatnu naknadu.

Simbolika i skrivene poruke Beograda dobile su značajno pojačanje premeštanjem sudova iz Palate pravde u Savskoj ulici u prostorije na Vračaru u Katanićevoj ulici uz sam hram Svetog Save kao i u Bulevar Zorana Đinđića i  Bulevar Mihajla Pupina na Novom Beogradu. Nijedna od ove tri adrese nisu slučajno odabrane.

Bulevar Mihajla Pupina je recimo odabran zbog samog imena velikog naučnika i naročito zbog njegovog najvećeg otkrića- Pupinovih kalemova. Ti kalemi služe za povećanje dometa telefonskih struja i uklanjanje šuma zvuka koji je dotad bio problem pri telefonskoj komunikaciji. Kalemovi se postave na tačno određena mesta i time se otklanja štetno dejstvo kapacitivnosti vodova što omogućava nesmetan međugradski i međunarodni telefonski saobraćaj. Po istom principu je deo Palate pravde prebačen na Novi Beograd kako bi se po principu Pupinovih kalemova, stvorili tzv. Nelini pravni kalemovi koji su ime dobili po ministarki pravde Neli Kuburović. Ovaj izum omogućava nesmetano prenošenje pravde na lokacije poput Zemuna i Batajnice čiji se nedostatak pre manifestovao stvaranjem Zemunskog klana i diskriminacijom Batajnice zbog udaljenosti iako je potpuno pogodna za život. Da li će Nela Kuburović ili neko drugi ovim izumom steći svetsku slavu, ostaje da vidimo.

Međutim, još veći pogodak od Nelinih pravnih kalemova je premeštanje najvećeg dela Palate pravde u Katanićevu 15 uz sam hram Svetog Save. Ovim potezom rešeno je pitanje poimanja pravde u Srbiji 21. veka. To što se Palata pravde nalazi uz hram, treba da sugeriše da je pravda u Božijim rukama i da samo Bog može da nam pomogne i udeli pravdu jer sudije ne stižu zbog selidbe koja ume da se oduži i po 30 godina.

A i zamislite koliko će tek sad naša himna Bože pravde dobiti na značenju i težini…

Takođe su i neka infrastrukturna rešenja postignuta ovom selidbom. Recimo, kada takozvani patkaši marširaju ulicama ka Palati pravde da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog dešavanja u Savamali, oni ne moraju da parališu ceo grad pri povratku u kafiće i butike jer ih na potezu od hrama do Slavije ima sasvim dovoljno. Disidenti će dobiti tako još luksuznije kafiće sa još boljim internetom nego u Savamali. A sa bržim internetom ide i brže kačenje slika sa protesta na Instagram i Fejsbuk. Prag je nekad gradio infrastrukturu da zagorča život protestantima, a mi eto, radimo da olakšamo život pobunjenima (1:0 za Beograd).

Najzad, treba pomenuti možda i glavni motiv za premeštanje Palate pravde. Nekome je izgleda bilo žao da takva ustanova stoji toliko blizu Savskog amfiteatra gde je nivo nezakonitih i neustavnih radnji beleži neverovatan rast. Toliki da se jadna Palata pravde osetila suvišnom i postiđenom u takvom susedstvu (kao kad u društvu patkaša ne znate neki podatak iz opšte informisanosti). Iako ne prolazi brdo zakona, BGH2O ipak napreduje, ali ne i slučaj sa barakama koje su preko noći srušene, a da niko za to nije odgovarao. Uzevši sve to u obzir, rimska boginja pravde Justicija je shvatila da bi bilo previše ironično i suvišno da se njena palata nalazi u tako lošem društvu pa se nekome od državnih zvaničnika javila u snu sa molbom da joj palatu premeste na neko prikladnije mesto, predmet po predmet (kao Inat kuća u Sarajevu).

Nela Kuburović je poslušala i tako je Palata pravde dobila čak tri nove lokacije da bi sve bilo po srpski. Da li će se nova Palata pravde odsad zvati “Inat palata pravde” ili “Bože pomozi” pokazaće rekonstrukcija stare zgrade Palate pravde. Sa renoviranjem stare zgrade, koje bi moralo da uključi termoizolaciju i izolaciju od političkih nepogoda i uticaja, možemo očekivati i renoviranje Ustava i zakona koji ne odgovaraju novim trendovima i investicijama.

Ostaje samo pitanje da li ovu priču o skrivenoj simbolici Beograda treba pričati stranim turistima koji su radi videti još nešto pored splavova i Skadarlije.

 

Aleksandar Đukić