Da li je mikrofon Džegerova jedina istinska ljubav ?

, AKTUELNO

Izađite na ulicu i odigrajte ulogu istraživača. Razgovarajte sa tinejdžerima, sa starijim sugrađanima, čitajte, i osluškujte. Većina u vašoj cijnoj grupi, će zasigurno bar prepoznati velike crvene usne i isplaženi jezik, logo benda koji je kao i on sam atraktivan već više od 50 godina. Pevaće sa vama nekoliko popularnih stihova legendarne numere „(I Can’t Get No) Satisfaction“, i potvrdiće da je Mik Džeger „srce“ popularnog benda.

Zapitajte se, da li bi Džeger bio tako uspešan i kao ekonomista, da, zarad benda koji je najpre koristio ime „Bluz Inkorporejted“ nije napustio Londonsku školu ekonomije?! Da, „čovek koji na sceni vodi ljubav sa mikrofonom″, bio je i nagrađivani učenik, najpre gimnazije, ali je između ekonomije i muzike, odabrao svoju najveću strast.

Kada je napustio studije, 1962. godine da bi sa dugogodišnjim prijateljem Kitom Ričardsom, krunisao svoju ljubav prema muzici, nije naišao na podršku svojih roditelja, ali ni profesora i kolega. Ni sam nije smatrao da bi nešto što je počelo kao „garažna zabava samo vikendom za druge kolege studente “, moglo imati takav uticaj u svetu muzike i kulture koju ima danas.

Od svoje četvrte godine, neguje beskrajnu ljubav prema muzici. Svojevremeno kao dečak bio je član hora. Dok su njegovi vršnjaci pevali u samoći i u  tišini, on je istupio, i vođen svojim tadašnjim idolima u muzici rekao „Ja to mogu“.

Jedan i neponovljivi

Mik svira gitaru, harmoniku, klavir, ali i tamburu (stari trzalački instrument). U slobodno vreme neguje ljubav prema kriketu, i kao veliki filantrop podržava i pomaže muzičko obrazovanje mladih. Iako nikada nije stekao formalno muzičko obrazovanje, od svojih dvadesetih godina do danas, postao je jedan od najuticajnijih tekstopisaca svih vremena.

Od tada, sa popularnim „stonsima“ izdao je 55 albuma, 15 solo singlova i 5 samostalnih albuma. Glumio je u nekoliko filmova, producirao filmska ostvarenja, ali nikada nije prestao da prkosi kategorizaciji. Davno je odustao od pisanja autobiografije. Priznao je da je u prvom trenutku prihvatio da govori o svom životu samo zbog novca, ali sada planira da životnu istoriju objavi na neki nekonvencionalniji način.

Lik i delo Mik Džegera i njegovih kolega uvek je upoređivan sa Bitlsima, velikanima, u kojima su videli uzorne muzičare, ali su se trudili da njihova reputacija buntovnika, nikada ne oslabi. I danas su potpuno svoji, sa rokenrolom kao stilom života, sa novim albumom, na koga smo čekali čitavih 11 godina, a oni su ga u studiju završili za samo 3 dana, ali  se nikada previše ne odvajaju od bluza sa kojim su počeli.

Rolingstonsi su bend sa najvećom zaradom u istoriji rokenrola. Prodali su preko 200 miliona albuma širom sveta. Svi oni imaju svoje individualne karijere, ali je izvesno da će ovaj svet upoznati još mnogo novih pesama, poput himni rokenrola ,Angie, Jumpin’ Jack Flash i Brown Sugar. Od 1989. godine, slavni muzičari su članovi kuće slavnih. Godine 2004. su uvršteni i u Britansku kuću slavnih za sveukupan doprinos  svetu kulture i  muzike.

Za doprinos muzici i muzičkoj kulturi, Mik Džeger je proglašen za viteza 2003. godine, i povodom toga, Kit Ričards je izjavio da je to veoma licemerno imajući u vidu da su Stonsi uvek bili kritični prema britanskoj monarhiji. Ljubitelji „kotrljajuće stene“, ali i porodice Simpson, zasigurno uživaju u njihovom zanimljivom spoju, u popularnoj seriji, na koju je retko ko ostao ravnodušan.

Legende za života

Koliko je buran umetnički život večitog zavodnika kakav je Mik Džeger, toliko je i njegov privatni život prožet, neverovatnim stvarima, o kojima mnogi samo sanjaju čitavog života. Nedavno je, po osmi put postao otac dečaka u 73. godini. Venčao se, ali i razveo, samo jedanput. Sa 4 žene, sa kojima ima naslednike, takođe je i ponosni deda, i osim petoro unučića, ova živa legenda ponosi se i svojom prvom praunukom, rođenom 19. maja 2014. godine. Turbulenti brakovi i veze koje je tokom svoje duge karijere imao Mik Džeger, prožeti su brojnim tragedijama, kontroverzama, ali i inspiracijama,  tekstovima koje možemo posmatrati pravim remek delima.

Legendarna rok grupa na čelu sa frontmenom Mik Džegerom, nastupala je pred beogradskom publikom u leto 2007. godine. Beogradska publika (ali i publika u Budvi nešto ranije) sa gostima iz čitavog regiona, uživala je uz njihove najveće hitove, na popularnom Ušću. Vest da su toku ozbiljni pregovori, koji bi mogli rezultirati time da već na jesen naredne godine možemo uživati u njihovim novim koncertom u našoj prestonici, svakako uliva nadu, najvatrenijim obožavaocima da će „kotrljajuća stena“ na čelu sa Mik Džegerom još jednom napraviti nezaboravan mužičko-scenski spektakl, kakav samo oni umeju.

Milica Marković

Izvori fotografija i web literature za pisanje teksta:

www.imbd.com
www.wikipedia.com
www.allmusic.com
www.mickjagger.com
www.rollingstones.com