Albanija 2016 – Mladi u preduzetništvu

, AKTUELNO

Prvi deo projekta pod nazivom “Empowering Youth Entrepreneurship through Capacity-building Activities and Networking” održan je od 20. do 27.novembra u Draču, Albanija. Treninzi su osmišljeni da mladim ljudima prikažu na koji način mogu svoje preduzetničke ideje da izlože, predstave investitorima i razmene iskustva sa ostalim učesnicima, kako bi se na taj način povezali i pokrenuli slične ideje. U ovom projektu učestvovali su mladi iz osam različitih zemalja, a naše predstavnice su učestvovale preko organizacije “Inkluzivni pokret”.

inkl

“Nažalost, nema mnogo mladih ljudi koji bi se odlučili da pokrenu biznis u mojoj zemlji. Oni se plaše propasti, pošto vlade ne rade mnogo po tom pitanju da ih podrže u početničkim koracima”, rekao je Dragoš, učesnik iz Rumunije.

Birati cilj nije lako, ali svako treba da pokuša. Svaka ideja može da bude dobra, ako se pokrene. Isto tako, svaka ideja može da propadne ako se i ne proba. Koliko puta se pitati šta ako ne uspete, a niste ni pokušali. Treba u životu truditi se, otrgnuti se, grabiti i ići ka svom putu. Zato i ovakvi projekti su osmišljeni da se održavaju i pomognu mladima da svoje ideje prikažu i na koji način treba razmišljati kada je preduzetništvo u pitanju.

„Ovih sedam dana, osim novih prijateljstva, donela su mi i načine na koje bih mogla da prezentujem ideju investitorima. Kako se zapravo komunicira sa ljudima koji bi uložili u moju ideju, a isto tako sam otkrila i neke nove ideje o kojima nisam razmišljala do sada.“ obrazložila je Ivana iz Makedonije, jedna od učesnica projekta.

ekipa

U okviru sedmodnevnih aktivnosti teme koje su se obrađivale bile su: prezentacija ideje, razgovor sa investitorima, problemi u okruženju, mladi u preduzetništvu u zemljama participanata, kao i mnogobrojne druge teme. Dve večeri za redom održane su intercultural night, gde su se zemlje članice prezentovale svoje zemlje. Treninge su održavali troje trenera iz udruženja „European Youth Association“. (EYECAN)

Dragoš, koji je ujedno i bio najmlađi participant na ovom projektu istakao je: “Na ovom projektu sam shvatio koliko su važne veze i umrežavanje. Pored toga, uz nove prijatelje naučio sam nešto i o njihovim kulturama, probao različite kuhinje, ali najviše me je podstakao da razmišljam o razvoju sopstvenog biznisa.”

Pored treninga, koji su održavani uz samu obalu Jadranskog mora, bile su i posete gradu, istorijskim znamenitostima, kao i večernjim klubovima gde su videli kako meštani žive u Albaniji. Obuhvaćena je i jedna poseta farmi, koja je počela sa radom kao mali biznis i koja ima veliki potencijal za napredovanje. Tamo smo videli da je vlasnica farme svoju ideju realizovala tako što je tokom studija imala mogućnost da stekne nova poznanstva, kao i iskustva u drugim zemljama i na taj način sebi pomogne da napreduje u svom poslu.

ekipa2Drugi deo projekta planiran je za sledeću godinu od 20. do 27. februara u Prizrenu, na kome će biti nastavak ovog projekta, a osim obrađivanja tema o preduzetništvu, radiće se biznis model Kanvas. Za sledeći projekat možete više saznati na Fejsbuk stranici Inkluzivni pokret

 

Jelena Maletić