Preminula ikona mode Vivijen Vestvud

, AKTUELNO, KULTURA

Vivijen Vestvud, britanska modna dizajnerka koja je donela pank i politiku u svet visoke mode, umrla je 29. decembra 2022. u 82. godini.

Modna karijera Vivijen Vestvud počela je 70-ih pank eksplozijom, kada je njen radikalni pristup urbanom uličnom stilu osvojio svet. Nastavila je da uživa u dugoj karijeri prožetoj nizom trijumfalnih revija na modnim pistama u Londonu, Parizu, Milanu i Njujorku.

Ime Vivijen Vestvud postalo je sinonim za stil i stav, čak i kada je pomerala fokus iz godine u godinu. Njen domet je bio ogroman i njen rad nikada nije bio predvidiv, prenela je agencija AP. Agencija dodaje da se činilo da je prevazišla modu, sa svojim dizajnima prikazanim u muzejskim zbirkama širom sveta.

Njena karijera bila je obeležena buntovništvom i političkim angažmanom. Bila je poznata kao nepokolebljiva aktivistica i na modne je piste donela stavove do kojih joj je bilo stalo, poput borbe protiv klimatskih promena, zagađenja ili podrške osnivaču WikiLeaks-a Džulijanu Asanžu.

Pročitati i: Nikola Todorović: U svaki meč sam ulazio sa istom željom za pobedom

,,Jedini razlog zašto sam u modi je da bi uništila reč konformizam”, rekla je Vivijen u biografiji 2014. “Ništa me ne zanima ako nema taj element”.

Uvek je imala “političku agendu”, kako je rekla za časopis L’Officiel 2018., dodajući da koristi modu kako bi “izazivala status quo”.

Pripremila: Marija Kojić

Izvori: Associated Press, elle.rs

Izvori fotografije: www.instagram.com/viviennewestwood/