4 platforme koje olakšavaju život mladima u Srbiji

, AKTUELNO

Sve većim okretanjem mladih ka traženju odgovora i pomoći preko interneta, javila se potreba postojanja platformi koje se tiču različitih aspekata života omladine. Ni u Srbiji ovaj trend nije zaostao, te kod nas postoji par ovakvih vidova besplatne podrške, koje ćemo navesti u nastavku teksta.

1. Sve je okej

Platforma je napravljena 2021. godine sa ciljem da mladima – tinejdžerima i adolescentima pruži komunikaciju sa stručnim osobljem. Pomoć je dostupna preko četovanja sa psihologom ili poziva neke od SOS linija. Postoji i mogućnost zakazivanja određenog datuma za savetovanje.

Sve se dešava anonimno, besplatno i bez odlaska iz kuće, te preporučujemo svima kojima je potreban savet, pomoć, podrška i razgovor da isprobaju i posete Sve je okej.

2. Biram uspeh

Kako bi se olakšalo mladima započinjanje karijere i sticanje prvog iskustva, kreirana je upravo ova platforma. Njen cilj je pružanje pomoći mladima oko dobijanja prakse, pa je na stranici dostupan spisak svih kompanija, gradova i oblasti, za koje je potrebna praksa.

Ovo mesto povezuje praktikante i poslodavce i pruža obostranu korist. Takođe je sve besplatno, samo je zbog ostavljanja podataka odnosno CV-ja potrebna registracija tj. prijava.

3. U-Report Srbija

Ovo je platforma koja pruža omladini mogućnost iskazivanja mišljenja i stavova prema različitim temama. Prijava je preko messengera ili vibera, a potom U-Report šalje obaveštenja o raznoraznim anketama koje učesnici mogu da popune.

Upitnici i ankete se ne uzimaju zdravo za gotovo, već se statistički obrađuju. Prilikom donošenja nekog bitnog zakona u vezi dece i mladih se rezultati ispitanika uzimaju u obzir, te se u skladu sa time uvažava mišljenje svih onih koji su sa strpljenjem odgovarali na pitanja sa kojima su se susretali.

4. Volonteri na mreži

Usled pandemije i nemogućnosti mladih da posrednim putem učestvuju u raznim volonterskim programima i projektima, napravljena je verzija volontiranja na internetu pod nazivom ,,Volonteri na mreži’’. Bitan deo za razvitak svake mlade osobe i neprocenjivo stečeno iskustvo je upravo volontiranje. Da ne bi bili uskraćeni ni tokom pandemije za ovu sferu života je napravljena platforma. Samo se tokom 2020. godine uključilo preko 800 volontera koji su postali redovni učesnici različitih programa.

Registracijom na sajtu se može uočiti niz aktivnih projekata, za koje se svako može prijaviti. Iako je pandemija postepeno počela da jenjava, sajt se dobro pokazao i nastavio je sa radom. Sada se mogu naći ne samo volonitranja koja se odvijaju preko interneta, već i ona prvobitna koja traže pojavljivanje i kontakt uživo.

Pročitati i: Projekat ,,Svaka limenka se računa’’

Postoji nešto što je zajedničko svim ovim mrežama i sajtovima, a to je UNICEF. Ova organizacija je uspela da održi sve pomenute platforme tokom pandemije u Srbiji i da omogući njihovo besplatno korišćenje u bilo kom trenutku.

Autorka: Sara Nikolić

Foto izvor: Image by Michal Jarmoluk from Pixabay