FEST 2022: FILM „MRAK“ REDITELJA DUŠANA MILIĆA

, AKTUELNO, KULTURA

Film „Mrak” predstavili su reditelj i scenarista Dušan Milić, glumci Danica Ćurčić, Miona Ilov, Slavko Štimac, Flavio Parenti i Daren Peti i producentkinja Snežana van Hauvelingen. „Mrak” prati porodicu koja živi u zabarkadiranoj kući u planinskoj zabiti Kosova: devojčicu Milicu (Miona Ilov), njenu majku Vukicu (Danica Ćurčić) i dedu Milutina (Slavko Štimac), u stalnom strahu od (gledaocima nevidljivog) neprijatelja.

U planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom, Milica živi sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svake noći porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestavljena terorom koji dolazi iz šume. Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta, kako ih opominju zvaničnici KFOR-a? Nema materijalnih dokaza da se nešto loše događa, ali svake naredne noći njihov strah raste. Strah je primarna emocija u filmu „Mrak”.
Dušan Milić učestvovao je na Festu 2015. godine kada je njegov film „Travelator” prikazan u okviru selekcije „Srpski film” i nagrađen priznanjem za najbolju režiju.

“Ja sam odrastao na Festu i uvek sam imao tremu kada dolazim na festival, čak i kada nisu bili moji filmovi na programu, ne znam zašto. Sada, međutim, osećam veću tremu nego kada sam prošli put učestvovao, verovatno zato što sam stariji a mislim i da sam napravio bolji film – izjavio je Milić, domaćoj publici poznat i po ostvarenjima „Jagoda u supermarketu” i „Guča!”.

“Polazna tačka je bila ta da je najveći strah onaj u našim glavama, od nekog nevidljivog zla. Prvo sam obradio priču u dramskom žanru a onda shvatio da mnogo bolji potencijal ima ako je stavim u neki drugi stil, u ovom slučaju psihološkog horora. Kada zadate sebi strah kao temu onda radite sve na tome da taj strah učinite što je moguće većim i jačim, tako da se ovde to postepeno gradilo, od scenarija do samog snimanja “- istakao je Milić.

Danica Ćurčić, već afirmisana danska glumica sa bogatom intrenacionalnom karijerom( serije „Nobel”, „The Mist”, „Eqinox”, „Čovek od kestena”), rođena u Srbiji, u „Mraku” prvi put igra na maternjem jeziku.

“Mnogo dobro se osećam u Srbiji i velika mi je čast što sam deo ove fantastične ekipe i ovog filma. Ovaj projekat je poseban za mene jer je prvi koji sam snimila u Srbiji. Uloga je bila vrlo zahtevna jer je u filmu non-stop velika tenzija, jer govorimo o ratu koji besni ne samo oko nas već i između nas i u nama samima” – istakla je Danica.
Film „Mrak” se prikazuje u okviru Glavnog takmičarskog programa 50. Festa u Sali 1 Kombank dvorane 26. februara u 19.30 i 27. februara u 12h.

Na pitanje kako je američki glumac Daren Peti, koji glumi vojnika vojne jedinice KFOR koja je bila prisutna na Kosovu doživeo scenario o dešavanjima u srpskim enklavama tih godina kada su albanski ekstremisti primoravali Srbe da se isele iz svojih domova spaljivanjem istih iz ugla Srbina, odgovorio je da mu je ovaj novi ugao pomogao da oseti veću empatiju prema srpskom narodu. Takođe, rekao je da su informacije koje su kružile Amerikom tih godina bile dosta drugačije, a sam film i umetnost služe tome da shvatimo lične priče i umetničke nijanse na jedan novi način. Film mu je pomogao da van geopolitičke tačke gledišta, razume istoriju neke zemlje koja je daleko, dok u Americi narod nije čuo kompletnu priču. Daren kaže kako može kroz, konkretno ovaj film, da upotpuni svoje znanje i promeni mišljenje o celoj situaciji, upravo zbog toga što je njegovo znanje o Kosovu 2004. godine bilo zasnovano na informacijama iz američkih medija.

Lik male Milice je ono što predstavlja dušu ovog filma, dok pratimo njene patnje koje nije zaslužilo da preživljava nijedno dete. Ona gubi prijatelje, žali za porodicom koja joj nedostaje i traži načine da se bori. Nevinost jednog deteta koje prolazi kroz pakao je ono što ostavlja gorak ukus u ustima gledalaca. Milica je narator cele priče, dok razgovara sa onim čega nema i moli se nevidljivim silama za spokoj koji joj je potreban.

Paranoja kojom odiše ovaj psihološki horor je nepodnošljiva, ali u isto vreme i neodoljivo interesantna. Filmu težinu daje i činjenica da je priča zasnovana na istinitom događaju. “Mrak” nam daje potpuno novu i ličnu perspektivu, kao i potpuno novu vrstu saosećanja za ljude sa Kosova koji su izgubili svoje domove u ratu, pa verujemo da i dan danas preživeli žale za svojom otadžbinom koja predstavlja srž njihovog nacionalnog identiteta.

Autor: Bojana Zlatković
Izvor: PR služba CEBEF
Foto izvor: FEST foto